6 råd för din livsstilsförändring

apelsinklyftor dietistblogg matsmartHar du gett dig själv nyårslöftet att det här året är det år då du ska satsa på din hälsa? Härligt! Det kommer att vara värt det. Handlar dina förändringar om kost- och motionsvanor så vill jag försöka ge dig en skjuts på vägen med det här inlägget.

Vi har alla olika utgångspunkter. Kanske ser du dig själv som en soffpotatis som står på ruta ett och behöver ta de första staplande stegen mot en ny livsstil, kanske älskar du träning men behöver bli lite vassare i kostplaneringen för att få bättre resultat, eller så står du mitt i det så kallade ”livspusslet” och har svårt att få till en varierad kost.

Oavsett vem du är så är det idag lätt att hitta råd om hur du ska äta, träna och sova för att må bra.  Försök dock vara kritisk till varifrån råden kommer ifrån och ta till dig det du tycker verkar vettigt – men om du märker att du inte mår bra av den förändring du gjort, så sluta med den! Den enda som säkert kan säga vad som är bäst för dig och din kropp är du.

Vore min blogg programmet Plus så hade citat som ”Mind over body” och ”Pain is weakness leaving the body” åkt rakt ned i Sverker Olofssons röda soptunna. Regel nummer ett: din kropp är inte din fiende som du ska besegra. Den är ditt viktigaste verktyg och förtjänar all din respekt, så lyssna på den! Det betyder inte att träningsvärk är farligt, men skriker kroppen efter vila så ge den det.

Ge det tid. Rom byggdes inte på en dag. Inte heller kommer du bli vältränad av ett styrkepass eller springa ett maraton första gången du snörar på dig skorna. Hållbart hälsosamma matvanor och rutiner kring hur du ska få till vardagsmaten kommer inte heller av sig självt över en dag. Lägger du tid på att bygga en stabil grund till ditt hus kommer det stå emot vind och våg och likadant är det med en hälsosam livsstil. Att investera i sin hälsa betalar sig tusenfalt, eftersom du blir en effektivare, gladare, starkare människa både på insidan och ut – förutsatt att du jobbar med kroppen (och knoppen), inte emot den. Vi talar alltså om verklig hälsa, som utgår från målet att må bättre, och inte den utseendefixering, vikthets och krav på perfektion som idag har blivit ett falskt synonym för hälsa.

Jag har listat några punkter som jag upplever är viktiga när man ska göra hållbara förändringar i sin livsstil:

asparagus1

  • Utgå från kärlek till dig själv och din kropp, och kasta självföraktet åt pipsvängen.

    Känner du igen dig i att du ibland säger dumma saker till dig själv, riktat mot din kropp eller ditt utseende? Tankens kraft är stark. Börja boosta dig själv med positiv energi istället! Ska du göra en förändring i din livsstil så utgå från en positiv tanke: ” Det här kommer jag må bättre av ” istället för ”jag hatar min kropp och måste börja träna”. Det blir roligare att äta bra och träna om du tänker att du gör det för att må bra, än om du gör det för att förändra ditt utseende. Du blir troligen en trevligare person att vara runt också! Träna på att vara positiv och se det goda hos dig själv.

  • Gör långsiktiga förändringar, och skippa kurerna.

    Är det en övervikt du kämpar med så kom ihåg att gå ned i vikt på ett hälsosamt sätt – genom hälsosam mat och hälsosam träning. En viktnedgång för sakens skull innebär nämligen inte att du blir friskare  – eller lyckligare – per automatik. Det hela handlar ju om att må bättre i sig själv, eller hur? Därför går knäppa bantningskurer bort. Låt det ta tid att gå ned i vikt om det är ditt mål. Om det tog dig flera år att gå upp i vikt kanske du behöver lika lång tid att ta dig ned tillbaka. Det kan verka frestande att ta en genväg genom en ”snabbdiet”, men resultatet av sådana är nästan alltid att du efter kuren får tillbaka din övervikt, och kanske lägger på dig några oönskade kilo till också. Lägg krutet på att lära dig mer om kost och hälsa – kunskap är makt. Kort sagt, låt dina förändringar bli en del av en långsiktig plan och en livsstil. Låt vikten komma i andra hand och hälsan först!

  • Ta en sak i taget – det vinner du tid på i längden genom att slippa misslyckade försök att göra allt på en gång.

    Vet du med dig att du har mat- eller motionsvanor som du behöver ändra för att må bättre, så gör en eller ett par förändring i taget, fokusera på att få in det på rutin och när du lyckats med det så tar du nästa steg. Ett bra första steg är att analysera sin tillvaro med kritiska ögon: var ligger mina hinder och hur kommer jag runt dem?

  • Sök stöd hos dina närmaste, då är det lättare att få det att funka.

    Jag tror den dealen är perfekt eftersom det ökar sannolikheten att vi gör hälsosamma förändringar i kosten och inte går på dieter som vi innerst inne vet kan vara skadliga för hälsan. Sitt inte och ät måltidsersättning medan familjen fortsätter på samma spår som tidigare. Ta med hela familjen på tåget och må bättre tillsammans! Kom ihåg att du kan vara en förebild för människor runtomkring dig, utan att du tänker på det. Inte minst är du en förebild för eventuella barn i hushållet och i din närhet. Involvera dem gärna i matlagning och förberedelser. Samma sak gäller motion – vardagsmotion är perfekt att göra med familjen, eller så kanske du och polarna tar en träningsdejt istället för en fika.

  • 2015 är året då ”tillräckligt bra” slår perfekt.

    Handen på hjärtat, hur många gånger har du låtit bli att göra något för att du inte kan göra det helt perfekt, helt i den standard du vill. Kanske är det bättre att göra vissa saker halvdant ändå, än inte alls? Om du inte hinner gå på gymmet – ta en kort promenad på bara 10 minuter. Ta trappan istället för hissen på jobbet, det gör faktiskt en stor skillnad för hälsan då det är lika viktigt att begränsa inaktivitet som att öka sin aktivitet. Varje ny måltid och varje ny dag är en ny möjlighet att göra något bra för din kropp. So what om du inte hinner göra värsta gourmetsalladen till middag – skala en morot och knapra i dig som förrätt!

  • Det måste vara roligt och gott!

    Ett långsiktigt mål kan vara sporrande, men det är lätt att ge upp när belöningen känns avlägsen. Därför är det viktigt att hitta glädjen i motion och träning. Reflektera över hur du mår före och efter ett träningspass. Visst ger det en boost till humöret? Samma sak gäller mat. Nyttigt och gott ska och kan gå hand i hand, vi lever ju här och nu.

Själv tänker jag ta tag i träningen igen efter att ha varit gravid, gjort kejsarsnitt och inte kunnat träna som förr. Jag ser fram emot marklyft och benböj med en brinnande iver. Träningen var en del av min identitet och så viktig för mitt välmående och även om jag promenerat många mil i höst så längtar jag efter lite tyngre träning nu. Med en liten bebis med i bilden blir det lite svårare att få tid – men jag tänker applicera mina råd på mig själv och tänka att den träning som blir av är good enough, hellre ett pass per vecka än inget alls om det är så!

Dietistblogg matsmart blåbär hallon

2 svar till ”6 råd för din livsstilsförändring”

  1. […] enkelt. Laxpaket med morötter och tomat lät också spännande. Jag hittade också ett inlägg om livsstilsförändringar som kanske kan vara intressant att […]

  2. […] mitt inlägg igår: tycker ni inte som jag att 2015 ska bli året då vi kastar självförakt, kortsiktighet och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: