Ricottabiffar med tomatsås och zucchinisallad

Borta bra men hemma bäst! Efter att ha firat nyår med familjen i Rossön är vi nu hemma i Krokom igen, och jag känner hur energin sprudlar i mig. Jag älskar nämligen nyår. Det är en chans till nystart. I mitt huvud blir det dock lite kaos, jag vill göra ALLT i år.  Mer om det en annan gång. Nu är det ju måndag igen! (eller? Man blir så dagvill när man är föräldraledig) Jag har faktiskt ett recept ett bjuda på, som jag dragit fram ur arkivet såhär lagom till årets första Köttfria måndag!

De här supergoda vegetariska ricottabiffarna är inspirerade av ett recept av Jamie Oliver, en av mina absoluta favoritkockar. Framförallt gillar jag de böcker där han har tagit med ett hälsotänk.

Krossade tomater är en perfekt bas för vardagssås. Som jag skrev igår så är det ett fiffigt sätt att få i sig mer grönsaker. Från de krossade tomaterna får du också antioxidanten lykopen som skyddar kroppens celler emot fria radikaler och därför kallas för ”scavenger”, eller renhållningsarbetare.

Det här receptet har jag använt till en matsedel en gång så därför har jag också näringsberäknat det. Som ni ser är det en väldigt lätt måltid vad gäller energiinnehåll, så känner man för en liten efterrätt såhär på en måndag så passar det utmärkt! Testa gärna mina bananapops,  en bit av de här fantastiska veganska mandelbarsen eller kanske en vintrig apelsincarpaccio? Jag tycker man ska se på dagen som en helhet. Vet jag att jag ska äta en riktigt mastig middag så kan jag nöja mig med en lättare lunch, vilket kan vara fallet på en helg till exempel. En lätt huvudrätt kan gärna följas av en efterrätt och så vidare.

Receptet och näringsberäkningen är räknat på fyra portioner. Är man två hungriga högenergiförbrukare kan man ju helt enkelt dela det på två istället!

vegetariska ricottabiffar matsmart dietist blogg

Ricottabiffar i tomatsås med zucchinisallad
(8 biffar)

Ägg 1 st
Ricottaost 500 g
Muskotnöt, 1/4 krm
Citron ekologisk 1 st
Parmesan, riven, 40 g
Vetemjöl 1 rågad msk
Olivolja
Krossade tomater med basilika 2 förp (ca 700 g)
Röd chili 2 st
Vitlöksklyftor 2 st
Zucchini ca 400 g
Salt
Svartpeppar
Basilika färsk

  1. Knäck ägget i en skål och tillsätt ricotta, riven muskot, skal från en citron, parmesanost och vetemjöl. Rör ihop till en jämn smet.
  2. Hetta upp en stekpanna på medelvärme, tillsätt olivolja och klicka ut smeten i 8 biffar (4 åt gången). När biffarna fått fin färg och håller ihop något, vänd försiktigt och stek på andra sidan. Om biffarna går sönder kan du vända på dem en gång till och steka en kort stund till så håller de ihop. Lägg i en form.
  3. Skölj, kärna ur och finhacka chilifrukterna. Koka upp krossade tomater, pressa i vitlök och tillsätt hälften av chilin. Låt puttra på svag värme medan du gör i ordning zucchinisalladen.
  4. Skölj och riv zucchinin grovt. Lägg i en skål och blanda i resten av chilin. Pressa över saften från citronen, ringla över ca 1 msk olivolja och smaka av med lite salt och svartpeppar. Blanda om.
  5. Smaka av tomatsåsen med lite salt och peppar och några färska, grovt strimlade basilikablad och häll i formen med biffarna. Garnera med några basilikablad. Servera tillsammans med zucchinisalladen.

Energi: 377 kcal
Protein:18,2g
Fett: 24,1 g
Kolhydrater: 20,2 g

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: