Ägg, majonnäs och Toppendag

omelett, bladspenat ägg

God lunch på er! Idag sitter jag och lägger en hand på materialet till min föreläsning som jag ska hålla på eventet Toppendag på Hallstaberget till helgen. Det blir en hel dag med roliga träningspass, några olika föreläsare och sedan väntar spa och middag. Jag kommer att prata om mat som kan boosta välmåendet. Är det någon av er läsare som kommer på eventet? Jag ser så sjukt mycket fram emot det! Det var så länge sedan jag var på gruppträning!

Förr hade det varit kvarg som åkte ned i väskan inför en sån dag, tillsammans med några goda kolhydratkällor, men det funkar ju inte nu när jag äter mjölkfritt. Istället kommer jag koka ett par ägg att äta mellan passen som en bra proteinkälla. Ska man orka träna en hel dag är det jätteviktigt att äta ordentligt både dagen före och under dagen så att energin räcker och så att kroppen verkligen kan tillgodogöra sig träningen.

Ägg är ju ett riktigt superlivsmedel, både på grund av sitt innehåll och sina många användningsområden. Jag köper alltid ekologisk ägg. Först och främst för att jag vill att hönorna som ger oss detta underbara livsmedel ska ha det så bra som möjligt. Sedan är de på köpet både godare och ännu mer näringsrika än andra ägg. Drömmen är att någon gång kunna ha egna höns som sprätter omkring och mår gott på gården…

På senaste tiden har äggulorna flera gånger åkt ned i en hemslagen majonnäs som jag smaksätter med till exempel vitlök eller dill och serverar som mjölkfri sås. En vitlöksmajonnäs är helt gudomligt gott till en bit lax!

Majonnäs har ett oförtjänt dåligt rykte tycker jag. Både rapsolja och äggulor är ju otroligt fina och näringsrika livsmedel. Det man bör ha i åtanke är att majonnäs är väldigt energirikt eftersom det till största del består av fett, därför får man anpassa sin portion efter det.

Släng för allt i världen inte bort dina äggvitor! Använd dem som en proteinkälla i din frukost eller ditt mellanmål istället. Stek ett helt ägg och tillsätt äggvitorna. Servera med grönsaker eller på knäckebröd med en smoothie bredvid så har du en riktigt bra frukost.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: