Gör dina egna återhämtningsbars

De här MÅSTE ni prova att göra om ni gillar bars! Roliga att tillverka, perfekt att ha med i väskan och äta efter träning eller på utflykten, och så är de helt underbart goda!

Återhämtningsbar med jordnötter och choklad, 6 st

4 dl/ 140 g fiberhavregryn
4 dl/28 g puffat ris
2 dl/120g russin
1,5 dl/ 100 g jordnötter
40 g mörk choklad
2 ekologiska ägg
0,5 dl/70 g flytande honung

  • Sätt ugnen på 200 grader. Tag fram en plåt med bakplåtspapper.
  • Rosta havregrynen lätt i en torr stekpanna.
  • Ta fram en matberedare och montera kniven i botten. Häll i jordnötter och bryt ned bitar av chokladen. Mixa nötter och choklad till en grynig massa.
  • Tillsätt havregrynen direkt från pannan och mixa allt en stund. Knäck i äggen och häll i honungen medan maskinen arbetar. Mixa tills allt gått ihop, dock inte för länge.
  • Tag fram en stor skål och klicka ned smeten i den. Tillsätt puffat ris och russin. Blanda ihop allt med händerna till en kletig massa tills alla ingredienser blandats jämnt.
  • Lägg upp smeten på plåten med bakplåtspapper och forma till en rektangulär kaka. Pressa ihop den med händerna så att den bli kompakt.
  • Grädda kakan 10 minuter i ugnen. Skär upp i 6 bitar, låt svalna och njut! Det går utmärkt att förvara dessa i frysen och ta fram en stund innan du ska äta dem.

Energi och näringsvärde per bar:
366 kcal
11,5 g protein (13 E%)
14,2 g fett (34 E%)
44,7 g kolhydrater (53 E%)
– varav 6,8 g fibrer

Komplettera gärna baren med en frukt för att få i dig mer kolhydrater efter ett hårt träningspass. Vill man även ha i sig lite mer protein kan man koka ett ägg att ta med. Smidigt eftersom de håller bra i väskan.

Du kan också dela en bar på hälften och ha med som ett litet mellanmål. Det kan passa dig som tränar på motionsnivå och har en lite lägre energiförbrukning.