Är husmanskosten bannlyst?

falukorv dietistBovetesallad, rödbetsbiffar och hälsokost i all ära. Men måste man slänga den klassiska husmanskosten i soporna om man vill äta hälsosamt?

Nej, det måste man såklart inte. Här på bloggen och på instagram tipsar jag ofta och gärna om gröna rätter, fiskrätter och liknande, för det är där jag tror att inspiration kan komma till sin rätt. Det betyder dock inte att jag aldrig äter falukorv, pizza, godis, snabbmat och liknande. Bannlyser man vissa livsmedel eller maträtter blir livet tråkigt och jag tror också att det är en inkörsport till ett stört förhållande till mat.  Förbud hör inte hemma i min filosofi.  Just klassisk svensk husmanskost är väl bland det godaste som finns, något jag gärna gör när det är dags för ”finmiddag”. Bland det godaste jag gjort en lördag är vitkålsstuvning med alspånsrökt skinka och kokt potatis. Den gången använde jag vispgrädde men jag ska erkänna att jag faktiskt föredrar en lättare variant. Även om smaken är gudomlig så tycker jag att det blir för tungt och illamåendet kommer som ett brev på posten.

Man kan äta allt men inte alltid. Jag brukar säga att äter man hälsosam mat till 80% så kan man äta mat för själen för de andra 20%. Jag tycker det är ett bra sätt att tänka.

Det går också att göra en klassiker lite hälsosammare genom att addera lite grönt, använda sig av lättare mejeriprodukter eller byta ut grädden mot vegetabilisk matlagningsbas. En god sallad förhöjer vilken måltid som helst. På lördag kväll åt vi falukorv med hemlagat potatismos (pulvermos kommer inte innanför min dörr, där går min gräns faktiskt) och en god vitkålssallad med oregano och honungsdressing. Genom att lägga till en näringsrik sallad blir måltiden genast mer balanserad, än om korven och moset hade fått vara ensamma på tallriken.

Du som ofta äter ute på lunchrestauranger kan använda dig av samma knep. Lunchrestauranger serverar ofta klassisk husmanskost som inte alltid är det hälsosammaste men däremot finns nästan alltid en bra salladsbuffé. Använd dig av tallriksmodellen när du tar mat istället för att ha salladen på ett separat fat. Det behöver faktiskt inte vara krångligare än så att äta mer hälsosamt.

2 grillkorv med potatismos och broccoli

Ett svar till ”Är husmanskosten bannlyst?”

  1. […] Det är inte sådär på millimetern när det kommer till mat. Visst kan man diskutera detaljer och lära sig att använda dem till sin fördel, men eftersom jag gissar att den stora delen av oss äter 3-6 måltider per dag så har vi alltså 21-42 chanser per vecka att göra något bra för vår kropp. Vi hinner alltså med att äta både chiafrön, lax, sallad, rapsolja och en himla massa andra saker och det är det som är det fina – alla näringstäta livsmedel tillsammans i variation är din bästa försäkring på att du får i dig det du behöver. Eftersom du alltså troligen äter mellan 21-41 måltider per vecka så gör det heller ingenting om några få av dessa måltider består av vit pasta i grädde, godis, en bulle eller marmeladmackor. 80/20-principen ni vet! […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: