Chiapudding (och om vår önskan att få svart på vitt)

chiapudding blåbär

Har du inte själv hunnit testa chiafrön så har du ändå säkert hört talas om dem. Olika så kallade ”superfoods” har ju varit väldigt trendigt några år nu och chiafröet är väl kanske drottningen i den kategorin. Frågan som tydligen måste ställas: ÄR det så nyttigt som det sägs?

Om vi ska slänga oss med komparativ – det är ett frö i kategorin bättre. Chiafrön har ett högt innehåll av omega-3, dock inte av samma sort som vi hittar i fisk. De här lite kortare omega-3-fettsyrorna måste omvandlas i kroppen och man är osäker på hur effektiv den omvandlingen är. De är dock fortfarande bra att få i sig eftersom de bidrar till en bra fettkvalitet överlag.

De har också ett högt innehåll av proteiner, fibrer och antioxidanter. Det jag personligen uppskattar mest med chiafröna är deras gelbildande förmåga, den som gör att vi kan göra något så tjusigt som chiapudding av dem. Lägg dem i vätska så märker du snart hur de bildar gelé av vätskan runtomkring, ungefär som psylliumfrön och linfrön gör fast ÄNNU mer.

Jag läste den här artikeln för några dagar sedan och kunde inte låta bli att tänka: kan inte mat bara få vara lite kul ibland – och måste vi dra allt till sin spets?. Metro har frågat experter på livsmedelsverket om chiafrön verkligen är så bra som det utmålas och man svarar då bland annat att man lika gärna kan äta lax och sallad. Jag förstår verkligen poängen och jag brukar säga samma sak själv: man måste inte äta dyra chiafrön och gojibär för att vara hälsosam. Blåbär och linfrön går också bra. Eller äpplen och ägg. Det finns så otroligt många bra livsmedel att välja mellan.

Att det finns andra livsmedel som också är nyttiga tar dock inte ifrån chiafröna deras goda näringsvärde. Det här tycker jag är ett stort problem när vi diskuterar mat i olika sammanhang – allt-eller-inget-tänket. Det där som så många medier skor sig på. Som om vi inte kan äta chiafrön om de inte skulle vara de mest näringsrika i världen. Som om alla borde äta LCHF/Paleo/glutenfritt/whatever bara för att det funkar för dig. Som om vi totalt misslyckats med vår kosthållning bara för att vi äter en semla. Detta får mig också att tänka på när människor gör avsteg från sin ”diet” och därför känner att de syndar. Själv syndar jag ALDRIG – det betyder dock inte att jag aldrig äter utrymmesmat eller mindre näringstäta livsmedel, men jag ser inte på det som att jag gjort något fel. Jag ser det som att jag har njutit av något gott. Mer dramatiskt än så är det inte, och det är inte heller något konstigt eller skämmigt att tacka nej till bullen, fikat eller godiset om jag inte är sugen. Jag äter allt, när jag känner för det, oftast och helst nyttigt men ibland bara för att jag är sugen. Jag tror det är en förlust att låsa in sig i en genre och skuldbelägga, kategorisera mat alldeles för hårt och vara superstrikt.

Det är inte sådär på millimetern när det kommer till mat. Visst kan man diskutera detaljer och lära sig att använda dem till sin fördel, men eftersom jag gissar att den stora delen av oss äter 3-6 måltider per dag så har vi alltså 21-42 chanser per vecka att göra något bra för vår kropp. Vi hinner alltså med att äta både chiafrön, lax, sallad, rapsolja och en himla massa andra saker och det är det som är det fina – alla näringstäta livsmedel tillsammans i variation är din bästa försäkring på att du får i dig det du behöver. Eftersom du alltså troligen äter mellan 21-41 måltider per vecka så gör det heller ingenting om några få av dessa måltider består av vit pasta i grädde, godis, en bulle eller marmeladmackor. 80/20-principen ni vet!

Tillbaka till fröna. Visst kan det bli lite hypat med superfoods men samtidigt tycker jag det är härligt att ett litet hälsosamt frö som chiafröet kan få så mycket uppmärksamhet och inspirera människor till, i skrivande stund, 57003 bilder hashtaggade med #chiapudding på instagram. Hälsosam mat som sprider glädje och kreativitet! Jag minns tydligt första gången jag testade att göra chiapudding. Jag blev heeelt fascinerad hur mjölken så snabbt ändrade konsistens, hur goda jag tyckte fröna var, och hur len puddingen till slut blev. Kul. Roligt! Jag tyckte det var sådär underbart, matnördigt fantastiskt!

Jag undrar: måste vi ha det svart på vitt vilket frö som är det nyttigaste? Måste vi analysera sönder all mat? Ät lite av allt, var nyfiken och testa nytt, upptäck världens mat. Välj dina favoriter och behåll dem och går du på en nitlott så är det bara att inte köpa det igen. Testar man inte får man ingenting veta. Nu vet jag ju att det som skriv i media kan förvrängas och vinklas så att det inte alls speglar intervjupersonens grundtanke men att ”chiafrön är en trend som måste få komma och gå” tyckte jag kändes lite sorgligt. Inte måste väl trenden gå, fröna kan väl få stanna om folk gillar dem? Som så kallad ”matexpert” är jag någonstans glad över att hälsosam mat får fokus när det läggs så mycket pengar på att promota läsk, godis, snabbmat, bantningspreparat och annat som är mindre hälsosamt. Jag önskar bara att vi kunde chilla lite och acceptera att allt inte är svart eller vitt, att vi behöver olika typer av mat.

Jag kan ta raw-food som exempel. Jag köper inte konceptet bakom, att mat som är upphettad skulle vara dålig, men däremot tycker jag att raw-food har inspirerat till många hälsosamma rätter och inte minst fräscha efterrätter. Jag låter mig inspireras, glädjas, frossa i alla vackra matbilder och recept, testar och lagad och njuter – men jag fortsätter att äta varm mat.

Som de säger i artikeln: är gärna lax, rapsolja, sallad, du behöver inte köpa chiafrön om du inte vill även om de faktiskt – liksom så många andra frön – är packade med näring.

Men snälla du, byt inte ut fröna i receptet nedan emot fisk. Det kommer inte bli bra.

chiapudding 3

Chiapudding (1 port)

Jag älskar kombinationen kardemumma och vanilj i chiapudding, men det är bara fantasin som sätter gränser.

1 dl mjölkdryck (vanlig mjölk, havredryck,mandelmjölk, nötmjölk, soyamjölk eller vad du gillar)
1,25 msk chiafrön (kan beställas här)
1 krm kardemumma
1 krm vaniljpulver

Tillbehör t ex nötter, bär, frukt, frön, kokos etc.

På kvällen:

Blanda mjölkdrycken med chiafrön och kryddor i en burk/skål/glas. Rör om 1-2 gånger närmsta halvtimman så att det inte bildas klumpar i puddingen. Låt sedan så övertäckt i kylskåp över natten.

På morgonen:

Ta fram på morgonen och rör runt med en sked. Toppa med valfri tillbehör.

chiapudding blåbär 2

chiapudding

chiapudding 4

Psst! Chiafrön kan användas till så mycket annat än bara chiapudding. Du kan ha dem i bröd, mixa dem i din smoothie direkt på morgonen, addera dem till din müsli (ha i dem efter att du eventuellt rostat din müsli) eller strö dem på filen.

För att du ska kunna ta upp alla godheterna inne i fröet så bör du krossa/mixa dem innan – eller tugga väl 😉

INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONS/AFFILIATELÄNKAR

3 svar till ”Chiapudding (och om vår önskan att få svart på vitt)”

  1. […] slängde ned lite chiafrön i mina pannkakor också eftersom jag tycker de är bra för att hålla magen i form i lagom mängd. […]

  2. Chiafrön, har aldrig hört talas om dem ( får kolla upp),
    men gillar ditt sätt att skriva om att äta lite av varje i lagom dos och må bra!

    1. Nämen sedär! Då har jag presenterat dig för en nyhet då Inga Lill! Chiafrön brukar säljas på vanliga mataffärer, där de har andra fröer och sånt. Chiafrön klassas som ”novel food”, som vi inte ätit i någon större utsträckning i EU före 1997, så det har ju inte funnits med i skafferiet när vi växte upp så att säga. Du kan ju alltid testa och se vad du tycker 🙂 Roligt att du uppskattade mitt filosoferande! Ha det goast!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: