Konkreta tips vid sötsug samt ”Knyckare i P3”

brownies sötsugDet här med sötsug är ju en historia för sig. I dagens avsnitt av Knyckare i P3 var jag med och snackade om ”det omöjliga – att bara äta godis på lördagar”. Viggo fick vara med och hälsa till allihopa också. Han som oftast vaknar och ligger och småfilosoferar grät och ropade högt och ljudligt på mamma mitt i sändningen – han ville väl också vara med i radio, eller så var han godissugen som programledarna föreslog.

Det är helt okej att äta godis ibland, men känner man att man är ”slav” under ett sötsug så är det mindre roligt. Vill man få bukt med sitt sötsug tror jag det är viktigt att inte förbjuda godis utan också fundera över anledningen till att man är sötsugen och göra något åt det.

brownies4

Sötsug kan till exempel bero på:

 • att du ätit för lite, oregelbundet eller med för stora mellanrum. Blir man tokhungrig är det lätt att man kastar sig över det första man kommer åt, och hjärnan säger ”ja tack” till de snabba kolhydraterna i godis som ger hjärnan energi snabbt, eftersom de korta kolhydraterna snabbt bryts ned och kan skickas ut i blodet i den valuta som hjärnan och musklerna använder sig av.
 • Att du äter obalanserat. Se över dina måltider: har du en bra proteinkälla, en bra fettkälla, långsamma kolhydrater och någon frukt/bär/grönsak, så kommer du att stå dig längre på måltiden och inte få en ”blodsocker-berg-och-dalbana”.
 • Att du sovit dåligt. Känner man sig trött och hängig kan det kännas som att det är socker man behöver för att bli pigg – fast egentligen är det ett bra mål mat och en god natts sömn man behöver.

Så konkret, vad kan man då göra?

I det stora hela handlar det faktiskt om att hitta en balans i kroppen och i sin  livsstil.

 • Ät regelbundet och hoppa inte över måltider. Det kommer surt efter när hungern plötsligt slår till. I det läget gör man sällan de bästa valen.
 • Försök att äta balanserade måltider där du har både protein, fett och kolhydrater av bra kvalitet samt frukt/bär/grönsaker.
 • Sov!
 • Drick tillräckligt med vatten! Börja dagen med ett stort glas vatten och ha gärna en vattenflaska med dig under dagen. Även törst kan leda till sötsug.
 • Motion och träning hjälper mot det mesta. Många kan vittna om att man blir sugen på ”bra mat” när man tränar.
 • Stressa inte! Ännu en faktor som kan försvåra sötsug.
 • Undvik socker i större mängder i vardagsmaten. Frukostmat och mellanmål är väl de ställen där vi hittar många söta livsmedel och maträtter såsom fruktyoghurt, söta flingor och müsli, juice, marmelad, nutella, risifrutti, söt drickyoghurt, socker på gröten osv. Sådana livsmedel gör dig ingen tjänst när det gäller att tampas med sötsug. Däremot tycker jag inte man behöver lusläsa varenda innehållsförteckning efter minsta gram socker som t ex i ketchup – hur mycket socker blir det per portion? Använd gärna det så kallade ”sunda förnuftet”.
 • Om du får ett fall av sockersug så fundera på om du verkligen är sugen eller om du egentligen behöver mat, vila, sömn, vatten. Prova att äta ett bra mellanmål, t ex en äggmacka och en frukt, och vänta 20 minuter.
 • Tillåt dig själv att äta godis ibland om du gillar det. Förbud gör ingen lycklig.

Läs också Hur blir man kvitt sitt sötsug

Lyssna på mig i P3 på länken nedan, jag kommer in efter ca 33 minuter.

http://sverigesradio.se/embed?url=http%3A%2F%2Fsverigesradio.se%2Fsida%2Favsnitt%2F493169%3Fprogramid%3D4617

brownies

2 svar till ”Konkreta tips vid sötsug samt ”Knyckare i P3””

 1. Mycket bra tips! Enkla saker som många nog inte vet om eller glömmer bort!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: