Hälsosam kladdkaka med avokado och dadlar (gluten- och mjölkfri)

nyttig kladdkaka med dadlar avokado bär 2

Kladdkaka är ju en favorit hos många. Inte hos mig trodde jag, tills jag i helgen blev bjuden på en gudomlig kladdkaka av en av mina närmaste vänner, Jennifer, (som också är dietist och lika tokig i mat som jag – hej hej nördklubben). Den var sådär riktigt kladdig och riktigt söt som en välgjord klassisk kladdkaka ska vara.

Det finns klassiska kladdkakor som den underbara skapelse som Jennifer gjorde, sedan finns det ju en hel drös med icke-klassiska kladdkakor. Ett bakverk som har en alldeles egen dag finns ju också i många versioner, och här har jag skapat en som fick full poäng av både mig och sambon. Kladdig inuti och riktigt, riktigt chokladig.

Det finns några fina grejer med min kladdkaka: 1) Den är glutenfri och mjölkfri vilket gör den ljudvänlig till allergiker, 2) den innehåller bara ungefär hälften så mycket energi som en vanlig kladdkaka 3) eftersom den är bakad på mandelmjöl, avokado och dadlar istället för vetemjöl, smör och socker så kommer den energin med mer vitaminer, mineraler, fibrer och goda fetter, än från en klassisk kladdkaka. Både fett, kolhydrater och protein från mer näringsrika källor, och dessutom med en bättre balans mellan de olika näringskällorna. Vilket gör att man mår lite bättre efteråt.

Som sötning i kakan så har jag använt mig av två saker: nämnda dadlar, och sötningsströ framställt av stevia, alltså ett kalorifritt sötningsmedel. Sötningsmedel kan användas för att minska energimängden i söta bakverk, men passar också för den som behöver reglera sitt sockerintag t ex pga diabetes. När man använder sötningsmedel bör man vara medveten om att även dessa bör intas i begränsade mängder, inte minst på grund av att vissa av dem kan påverka magen. Även om sötningsmedel idag har intagit en ganska stor roll i produktutbudet så finns det många som är tveksamma och frågar sig om sötningsmedel är skadligt. Det jag anser att man bör komma ihåg i det fallet är att vi vet med säkerhet att socker i stora mängder har flertalet negativa hälsoeffekter, och att de sötningsmedel vi har på marknaden är testade och godkända att äta i begränsade mängder. Valet är ditt – när det gäller sötsaker handlar det till sist om att ha ett lagom stort utrymme i sin kost för så kallad utrymmesmat oavsett om man väljer att använda sig av sötningsmedel eller socker.

En annan vanlig missuppfattning tycks vara att man minskar sitt intag av socker genom att undvika raffinerat socker såsom strösocker och istället äta honung, kokossocker eller dadlar. Det finns ett antal fördelar med den taktiken – men generellt sett så innebär dessa alternativ inte ett minskat intag av socker per gram, utan möjligen att sockret kommer med vissa näringsämnen, eller som i fallet med denna kladdkaka, att dadlarnas bakegenskaper gör att man kan minska mängden socker,

Jag ville hursomhelst i sann experimentell anda testa att göra en kladdkaka med mindre energi och mer näring. Jag upplever personligen att jag mår lite illa av allt för tunga desserter, och då passar en sån här variant bättre för måendet.

Jag har testat att baka med stevia som sötningsmedel tidigare och tycker att det rent praktiskt fungerar bra – man tar samma volym som vanligt socker – men däremot tycker jag att det blir en lite märklig eftersmak. Jag tycker också att stevia gör sig bäst i kombination med någon annan sötma, som här med dadlarna, för att få en bättre smak. Använd ditt favoritsötningsströ.

Och du, har du inte testat att baka med avokado som ”smör” så är det dags nu. Det blir nämligen jättebra!

nyttig mjölkfri glutenfri sockerfri kladdkaka med dadlar avokado bär 1

Kladdkaka av avokado och dadlar (8 bitar)

2 dl mandelmjöl
6 msk kakao
1 tsk bakpulver
1/2 krm salt
2 msk sötningsströ (jag använde stevia)
1 liten avokado
2 hela ägg
2 äggvitor
8 torkade mjuka dadlar

Tillbehör: grädde(OBS mjölkfria varianter finns, såsom havre- eller sojagrädde), färska bär (hallon passar smakmässigt jättefint till chokladen).

 1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form med bakplåtspapper.
 2. Blanda mandelmjöl, kakao, bakpulver, salt och sötningsmedel i en skål.
 3. Gröp ur innehållet i avokadon och mixa med ägg, äggvitor och dadlar till en slät smet (det kommer synas små små bitar av dadlarna).
 4. Blanda de torra ingredienserna med smeten och bred ut smeten i den klädda formen. Grädda i 10 minuter i mitten av ugnen.
 5. Låt kakan svalna och sedan vila i kylskåp minst en timme eller över natten. Garnera och servera.

Energi- och näringsvärde per bit (exklusive tillbehör)

Energi: 172 kcal
Protein: 6,8 g (16 E%)
Fett: 11,1 g(57 E%)
Kolhydrater: 9,6 g (27 E%)
Fibrer: 3,5 g

nyttig kladdkaka med dadlar avokado bär 6

nyttig kladdkaka med dadlar avokado bär 3

nyttig kladdkaka med dadlar avokado bär 4

nyttig kladdkaka med dadlar avokado bär 5

adrecordAnnons Adrecord

12 svar till ”Hälsosam kladdkaka med avokado och dadlar (gluten- och mjölkfri)”

 1. […] En fantastisk chokladig, mjölkfri kladdkakeinspirerad mumsbit med bland annat avokado som ingrediens. Dekorera med bär för extra fräschör Länk till receptet […]

 2. […] Hälsosam kladdkaka med avokado och dadlar (gluten- och mjölkfri) […]

 3. […] Hälsosam kladdkaka med avokado och dadlar Recept: Här […]

 4. […] varianten av kladdkaka där jag använde avokado som ”smör” och dadlar som sötning (här finns recept). Man kan inte ana av det färdiga resultatet att man faktiskt får i sig frukt av att äta […]

 5. Jag missade visst att lasa en bit, ska baka denna underbara kaka!

  1. Vad kul! Hoppas du gillar den! 😀

 6. Om man är allergisk mot nötter och mandel och alltså inte kan använda mandelmjölet, vad kan man ersätta det med då? Kokosmjöl? Sojamjöl?

  1. Hej Jessika!
   Jag har inte testat så jag kan inte säga bergsäkert hur resultatet blir, men jag skulle absolut satsa på kokosmjöl för att få det lite saftigt och milt.

   1. ska ugnen vara pa 175 grader?

 7. […] KLADDKAKA AV AVOKADO OCH DADLAR av Annica Långvall Blogg: dietistannica.com […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: