Banan- och havrecookies – mellanmålskakor (grundrecept)

banancookies 2 nyttiga kakor

Havregryn och banan är två av mina favorit-livsmedel, om man får ha sådana! Jag är övertygad om att fler än jag känner så. De går ju att använda till så mycket, i olika former. Havregryn är inte bara en utmärkt kolhydratkälla utan innehåller också både fett och protein, och även speciella kostfibrer som är bra för hälsan.

Det är lätt att ”kategorisera” livsmedel i olika fack – vilket förstås kan vara hjälpsamt för att man ska kunna skapa balans i kosten, men det finns ju risk att man missar att  havregryn är så mycket mer än bara kolhydrater, att grönsaker kan bidra med protein och att nötter och baljväxter både ger bra fett, kolhydrater och protein samtidigt. Äter man bra livsmedel som exempelvis de jag nämnt ovan är det faktiskt inte så viktigt att det blir en exakt förutbestämt proportion mellan de olika energigivande näringsämnena. Balans är jättebra men det behöver inte gå till överdrift som så att man lägger tid på att fundera på om linserna ska räknas in i kolhydratdelen på tallriken eller till salladsdelen…

Till kakorna! Här är i alla fall havregrynen kombinerade i den enklaste och nyttigaste lilla kakan du kan tänka dig. Inte sötsliskiga som vanliga kakor men ett mycket gott mellanmål, roligare alternativ till gröt om man så vill, eller kanske återhämtningsmål efter träningen tillsammans med en hemmagjord proteindrink.

Jag tyckte det var supermysigt häromdagen när jag bakade kakorna och lade dem att svalna på galler, gick ut och gick en långpromenad med Viggo och sedan kröp upp i soffan och njöt av kakorna till kaffet på förmiddagen. Ett riktigt trevligt mellanmål när man är lite småhungrig efter friskluft och motion.

Grundreceptet nedan kan du variera med olika smaksättningar – tillsätt grovhackade nötter och torkad frukt, hackad choklad och jordnötter, smaksätt med vanilj, apelsinzest osv. Själv har jag testat att göra dem med en liten finare mörk bakchoklad från Lindt som jag kan rekommendera. Jag hade även lite jordnötssmör i. Vill man ha dem lite sötare kan man såklart ordna detta genom att tillsätta en liten mängd av valfri sötning.

banancookies

Banancookies (grundrecept, 8 st)

1 mosad mogen banan
2,4 dl havregryn

 1. Värm ugnen till 175 grader.
 2. Mosa bananen fint och blanda med havregrynen samt valfri smaksättning.
 3. Forma smeten till 8 bollar och tryck ut dem till runda tunna kakor på en plåt klädd med bakplåtspapper.
 4. Grädda i mitten av ugnen tills kakorna börjar få färg, ca 15-20 minuter.
 5. Svalna på galler.

banancookies 1

Energi- och näringsvärde per kaka (utan smaksättning)
Energi: 52 kcal
Protein: 1,5 g (12 E%)
Fett: 0,8 g (14%)
Kolhydrater: 8,9 g (74 E%)Fibrer: 1,3 g

10 svar till ”Banan- och havrecookies – mellanmålskakor (grundrecept)”

 1. Jag hade Fazer cacao i och flagad mandel ovanpå.

 2. Verkar jättegott! Hur förvarar man kakorna? Torrt i en burk i skafferiet eller i kylskåp?

  1. Ärligt talat så äter jag upp alla ganska snabbt så jag vet inte hur länge de håller eller hur man bäst förvarar dem. Jag tippar dock på att en burk svalt i skafferiet är bäst eftersom banan är köldkänsligt. Huruvida den egenskapen kvarstår efter att den varit i ugnen vet jag inte riktigt.

 3. Jag provade detta recept och la upp det i min blogg, med länk till dig. Så fruktansvärt goda!

  1. Åh vad roligt att du gillade den! 😊😊😊 ha en fin dag!

 4. […] Banan- och havrecookies – mellanmålskakor (grundrecept) […]

 5. Är det gott att bara ha grundreceptet? utan ngn smaksättning? 🙂

  1. Ja det tycker jag, men jag skulle nog tillsätta lite vaniljpulver i alla fall 🙂

 6. är det gott att bara ha grundreceptet? utan ngn smaksätning? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: