Röd linssoppa med thailändsk curry

röd linssoppa med thainländsk curry 2
Jag har en kokbok hemma som jag nästan aldrig använder. Jag köpte den när jag var tonåring och följde med mamma på mataffären. Ja, jag var nog runt 16 år när tanken för första gången slog mig att jag ville bli dietist. Intresset för mat fanns där, även om jag inte riktigt hade förstått det själv än. Jag satt gärna och läste faktadelarna om mat i kokböcker och till och med i ”familjens läkarbok” eller vad den hette, ni vet en sån där bok som man ska ha hemma om man vill bli hypokondriker.

Kokboken som heter Vegetariska kokboken är en grundkokbok à la Rutiga kokboken, skriven av Inga-Britta Sundqvist från Icas förlag och visst innehåller den en hel del bra fakta – som ju en grundkokbok bör göra – men jag har aldrig funnit den särskilt inspirerande, tyvärr.

Av de recept jag testat i denna bok så är det ett jag vill höja till skyarna: en enkel röd linssoppa som kokas ihop av såna där ingredienser som man ofta har hemma. Den enda ingrediensen som är lite ”speciell” i mina ögon är den röda thailändska currypastan, som också sätter ett ordentligt sting i soppan. Kanske inte någonting som alla har hemma – förrän nu! När jag själv köper smaksättningar av sånt slag så är jag mån om att allt ska kunna gå åt – jag vill inte köpa en sås eller kryddblandning som jag bara kommer använda till ett enda recept. Den thailändska currypastan är dock lätt att använda: förutom att ha den i den här soppan så kan du till exempel laga Kikärtsgryta från Kerala, eller så kan du blanda den med kokosmjölk och slå över lax och broccoli (recept på det kommer upp på bloggen snart).

Servera gärna soppan med bröd och en klick crème fraiche (finns även havrebaserad crème fraiche på marknaden nu, vilket passar bra om du vill ha en helt vegansk eller mjölkfri måltid.) Till en så här fiberrik soppa passar det bra med ett lite ljusare bröd, till exempel den här gudomliga focaccian.

röd linssoppa med thailändsk curry 3

Röd linssoppa med röd thailändsk curry

En lättlagad soppa med sting! Perfekt att packa med i termos på utflykten. Räcker till ca 3-4 portioner.

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1,5 msk röd thailändsk currypasta
1 morot
1,5 dl röda torkade linser
1 burk krossade tomater
7 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk paprikapulver
1-2 msk citronjuice
salt

Vill man lyxa till det toppar man med hackad koriander eller basilika

  1. Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Skala och riv moroten grovt. Skölj linserna i ett durkslag. Koka eventuellt upp vatten i vattenkokare så vinner du tid och energi.
  2. Fräs lök och vitlök mjuka på svag värme i oljan. Låt currypastan fräsa med på slutet.
  3. Tillsätt morot, linser, krossade tomater, vatten, grönsaksbuljongtärning och paprikapulver. Låt soppan koka ca 10-15 minuter, tills linserna är mjuka
  4. Smaka av med citronsaft och ev. salt.

Servera gärna med crème fraiche och bröd.

röd linssoppa med thailändsk curry

2 svar till ”Röd linssoppa med thailändsk curry”

  1. […] Röd linssoppa med thai curry paste. Röda linser är hälsosam snabbmat! […]

  2. […] som med linssoppan jag bloggade om häromdagen så är det här ett recept utan särskilt udda ingredienser. Mycket såna där grejer som man kan […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: