Dhal- indisk linsgryta (med gröna linser)

dhal med gröna linser vegan
Det här är nog min nya favoriträtt. Varma, kryddiga och för mig lite annorlunda smaker utan att bli alldeles för konstigt. När det gäller indisk matlagning så har jag tidigare testat kryddblandningen garam masala i mat och fullkomligt hatat det, därför var jag lite nervös för hur det här nu skulle smaka. Det hade jag inte behövt vara.

Det här är vegetarisk, rent av vegansk, comfort food på riktigt. Kryp upp i soffan och njut, liksom. När jag hade ätit upp det till middag började jag faktiskt redan längta efter att äta det till lunch nästa dag. Och nu längtar jag tills nästa gång jag får äta det. Så bra tycker jag faktiskt att det här är.

Precis som med linssoppan jag bloggade om häromdagen så är det här ett recept utan särskilt udda ingredienser. Mycket såna där grejer som man kan ha hemma i skafferiet utan att de blir dåliga. Och så morötter, lök och vitlök – det har ni väl alltid hemma?

För dig som bor i jämtland måste jag få tipsa om ekologiska morötter från Ås trädgård. Det är nog de absolut godaste morötter jag någonsin ätit så de förtjänar att nämnas. Ingen mat blir godare än sina råvaror sägs det, och de här underbara morötterna ger verkligen ifrån sig en helt underbar smak.

Jag hittade grundreceptet på ica.se, men mängden kryddor var alldeles för mesig. Ska det va indiskt så ska det. Så därför har jag ökat på mängden kryddor. Jag bytte också ut linserna emot gröna linser eftersom jag tycker de röda lätt blir lite för mosiga.

dahl 2 c

Indisk Dhal med gröna linser

Det här blir en rejäl laddning, ca 6 mättande portioner. Ekologiska ingredienser är förstås alltid trevligt men framförallt rekommenderarjag att du använder ekologiska buljongtärningar eftersom de ger bättre smak samt färre onödiga tillsatser. Vill du använda konserverade linser så koka grytan tills morötterna mjuknat, tillsätt linserna på slutet och låt dem koka så pass att de blir varma.

1 stor lök, röd eller gul
2 morötter
3 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
2 tsk malen koriander
1 krm malen ingefära
1 tsk mald spiskummin (jag har faktiskt testat vanlig kummin också – gott även det…)
0,75 tsk malen kanel
3 dl gröna linser
ca 400 g krossade tomater
400 ml kokosmjölk
2 grönsaksbuljongtärningar
4 dl vatten
1 msk riven, färsk ingefära
salt efter smak
ca 1 msk limejuice

 • Börja koka de gröna linserna i en kastrull för sig, det är enklast. Jag brukar byta vatten efter att linserna kokat några minuter – snällare mot magen.
 • Skala lök, morötter och vitlök. Tärna lök och morötterna och finhacka vitlöken.
 • Fräs lök, morötter och vitlök i oljan i en annan stor gryta några minuter. Rör ned malen ingefära, koriander, spiskummin och kanel och rör om.
 • Tillsätt krossade tomater, kokosmjölk, grönsaksbuljong och vatten. Låt det koka tills morötterna är lagom mjuka. Rör om då och då.
 • Tillsätt de kokt linserna när de är klara, tillsammans med färsk ingefära, och koka upp någon minut.
 • Smaka av med salt och limejuice.

Servera förslagsvis med ris eller naanbröd.

vitlök och gröna linser

dhal 1 c

Energi- och näringsinnehåll per portion (räknat på 6 portioner) serverat med 120 g kokt fullkornsris
Energi: 540 kcal
Protein: 17,1 g (13 E%)
Fett: 22,3 g (36 E%)
Kolhydrater: 62,8 g (51 E%)
Fibrer: 9,6 g

6 thoughts on “Dhal- indisk linsgryta (med gröna linser)

 1. …nej, det ska inte vara kummin. Såg receptet på ica där de t.o.m. framhärdade i vansinnet att det skulle vara kummin. Kontaktade dem, och nu har de blivit lite bättre bevandrade i det indiska köket, så de korrigerade detta omgående. Men spännande att du tyckte det blev gott med kummin – som ju är nåt helt annat än spiskummin. Det är ju ofta genom misstagen som man hittar nya intressanta smaker. Så det är ju inte nödvändigtvis fel att krydda med kummin, men det går kanske inte riktigt att kalla det ”indiskt”.
  Från en matnörd till en annan…
  Allt gott!
  Åke

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s