Enklaste rågformbrödet med pumpafrön, anis och fänkål

rågformbröd
Jag älskar verkligen att baka bröd (och inser att bröd-kategorin här på bloggen definitivt måste fyllas på), och i perioder så är det hembakat för hela slanten här hemma. Jag skriver i perioder, för när livet blir hektiskt så har jag inget emot att köpa bröd på affären för att förenkla för mig. Personligen föredrar jag då knäckebröd, eller min nya favorit Solrosbröd från Kung markatta. Båda dessa innehåller det de behöver innehålla och inte en massa onödigt jox.

När det gäller mjukt bröd så finns det ju dock inget köpebröd som kommer i närheten av det man gör själv, eller hur? Inte ens det man köper från mataffärernas eget bageri kommer ju upp i den standarden – vad i hela fridens dagar är det med alla mängder av tillsatser som butiksbagerierna behöver för att baka en fralla? Krasst sett, det enda du behöver för att baka ett gott bröd är mjöl, vatten och salt. Eventuellt jäst eller bakpulver. Varför är då ingrediensförteckningarna så galet långa på butikernas ”hembakade bröd”?

Jag är inte en sån som bannlyser alla tillsatser – jag förstår ibland/ofta varför tillsatserna finns där och jag tror att konsumenternas makt är stor där. Vill vi inte ha grå skinka, då är det tillsatser som ska till. Kanske behöver vi lära oss mer om hur mat ser ut på riktigt? Kanske vi alla borde vara med i Farmen?

Däremot så är jag starkt emot onödiga tillsatser. Och när det gäller butiksbakat bröd så är det min personliga åsikt att tillsatslistan skulle kunna kortas ned rejält.

Ibland har man ju inte så mycket tid, eller ork, över till att baka eget bröd. Fast ändå är man så sugen. Då kan man dra fram ett sånt här recept.

rågformbröd 2

Rågformbröd med pumpafrön, anis och fänkål

2 limpor. Brödet bör svalna ordentligt innan du skär i det, annars smular det.

20 g jäst
6 dl ljummet vatten
6 dl vetemjöl (gärna special)
4 dl grovt rågmjöl
2 dl pumpafrön
1 tsk hel anis
1 tsk hela fänkålsfrön
4 msk hela linfrön
0,75 msk salt

  1. Rör ut jästen i lite av vattnet och tillsätt sedan resten av vattnet och övriga ingredienser. Rör tills allt blandats ordentligt. Det blir en ganska lös och klibbig deg.
  2. Häll över smeten i två brödformar klädda med bakplåtspapper. Toppa eventuellt med lite extra pumpafrön. Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur i ca 2,5 timme tills degen rest sig ordentligt.
  3. Värm ugnen i god tid till 250 grader. Sätt in brödet i mitten av ugnen och spreja in lite vatten i ugnen. Efter 15 minuter sänker du värmen till 225 grader och gräddar ytterligare ca 20 minuter.
  4. Ta ut bröden, vänd ut det ur formarna och låt svalna på bakgaller under duk.

Ett svar till ”Enklaste rågformbrödet med pumpafrön, anis och fänkål”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: