Morotssoppa med ingefära och kokosmjölk

morotssoppa med ingefära i kopp 2

Igår ringde en journalist från nyhetsbyrån TT och ville ställa några korta frågor om lunch (länk till artikeln här). Hon sa att hon sökte efter en dietist, som dessutom skulle vara matintresserad. Ja det är ju jag, såklart. Någons i bakhuvudet undrar en röst – ”är inte alla dietister matnördar, som jag?”

Men jag vet ju att det inte är så. Alla är inte matnördar som jag, även om jag är långt ifrån ensam om det intresset i min yrkeskår. Alla blev inte lyriska av att studera matlagningsteknik och livsmedelskemi. Som dietist kan man ju jobba väldigt kliniskt om man vill. Många av mina kollegor har nog ett stort intresse för nutrition, sjukdomslära och hur maten påverkar kroppen medan det stora matintresset, intresset för hur nutritionen ska se ut på tallriken, inte är lika brinnande.

Själv har jag ju vänt på steken. Visst intresserar nutrition mig mycket – men något av det mest spännande jag vet är att översätta all den där kunskapen till mat på tallriken, och mat i tillvaron.  Hur skapar man balans i sin kosthållning och sitt förhållande till mat? Det kan faktiskt kräva både självkänsla, kunskap och intresse.

Nog om det. Idag vill jag bjuda på en riktigt god och enkel soppa, en sån där soppa som jag lagar dagen innan storhandling, när det mesta är slut utom morötterna och löken – som ju alltid ska finnas hemma (tydligen är det mitt motto). Får du tag på riktigt fina, söta morötter så blir den här soppan en riktig smakdröm.

morotssoppa med ingefära 3

Morotssoppa med ingefära och kokosmjölk

Den här soppan är inte komplett som måltid alldeles ensam, men passar bra att servera som förrätt eller tillsammans med bröd och proteinrikt pålägg, matiga muffins eller en proteinrik efterrätt. Extra bra blir den om du byter ut lite av den torkade ingefäran emot färsk ingefära som du tillsätter mot slutet, och med färsk limejuice. Vill du göra den vegansk väljer du grönsaksbuljong, annars ger kycklingbuljong en djup och god smak.

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
8 stora morötter
2 små potatisar
Vatten så att det täcker morötterna
2 tärningar kyckling- eller grönsaksbuljong
1 burk 400 ml kokosmjölk
4 krm ingefära
4 krm cayennepeppar
några drag med svartpepparkvarnen
limejuice

Till topping: rosta pumpafrön i en torr stekpanna på hög värme. Rör runt hela tiden så de inte bränns. Häll över på ett fat och låt svalna.

  1. Hacka lök och vitlök grovt. Skala och riv morötterna grovt. Skala och rov potatisen grovt.
  2. Fräs lök och vitlök i rapsolja på medelvärme några minuter tills löken blir glansig och lite genomskinlig. Tillsätt de rivna morötterna, potatis, buljongtärningar och häll på vatten så att det precis täcker morötterna. Koka tills allt är mjukt.
  3. Tillsätt kokosmjölk, ingefära, cayennepeppar och svartpeppar. Mixa soppan slät och smaka av med limejuice.
  4. Servera tillsammans med rostade pumpafrön.

Brödet på bilden hittar du här.

morotssoppa med ingefära i kopp 1 morotssoppa med ingefära 5 morotssoppa med ingefära 4

3 svar till ”Morotssoppa med ingefära och kokosmjölk”

  1. […] Morotssoppa måste man bara äta på hösten. Nu är morötterna fantastiska och höstkylan börjar krypa innanför kläderna. Då är en morotssoppa med vitlök och ingefära to die for. Och lättlagad, tack och lov. Servera gärna tillsammans med bröd och proteinrikt pålägg, eller sätt guldkant på vardagen med en lagom söt efterrätt lagad med ägg, kvarg eller något annat proteinrikt. Tänk dig hemlagad äppelpaj av havregryn, tillsammans med vaniljkvarg. Sitter fint efter en dag ute i höstlöven. […]

  2. Verkligen supergod och enkel! Testade den igår och kommer lagas snart igen här hemma!

    1. Vad roligt att du gillade den Josefin och tack för att du skriver och berättar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: