Snabb pasta med sojabönor, bacon och basilika

sojabönpasta 1

Det har varit lite dålig uppdatering här på slutet eftersom vi först varit flera dagar på resande fot, sedan haft mamma på besök och nu satt igång med en länge uppskjuten renovering av källaren. Och så var det den lilla detaljen med en liten bebis som tar den mesta tiden. Vilken underbart spenderad tid det är, att få se honom lära sig nya saker hela tiden. Da-da-da, klapp klapp i händerna och vink vink. Underbart.

Alla som renoverat vet att man i såna tider kan behöva sno ihop nån maträtt på lite och ingen tid, helst med lite och ingen disk. Häromdagen drog jag ihop en pasta som trots sin enkelhet blev otroligt god. Den står på bordet inom en kvart efter att du börjat. Tanken med den här rätten var att göra en i grunden vegetarisk rätt men använda bacon som en krydda.

”Vadå vegetarisk, du har ju kött?” Ja, för den som tycker det känns tråkigt/främmande att göra helt vegetarisk mat så går det faktiskt att gå halva vägen. Att äta helt vegetarisk en gång i veckan, eller halvt vegetarisk två gånger i veckan ger ju faktiskt samma resultat – du har förbrukat samma mängd kött men kanske känns det inte lika mycket som ”kaninmat” om du blandar en vegetarisk proteinkälla som sojabönor, men kött av något slag. Ett annat exempel på detta är att göra en köttfärssås där du drar ned mängden kött och ersätter med linser eller bönor.

Du hittar inte många recept med bacon i den här bloggen eftersom det inte är ett livsmedel som jag använder särskilt ofta. Tillsatsen av nitrit i kombination med stor andel mättat fett och salt gör det till en produkt i kategorin ”äts med måtta”. Överhuvudtaget rekommenderas att man är återhållsam med processade charkprodukter såsom korvar, skinka, bacon och liknande. Men som med allt: man kan äta allt men inte alltid och inte hur mycket som helst.

sojabönpasta 2

Spagetti med sojabönor, bacon och basilika

(4 port) Klart på en kvart, och tillagas av enbart såna grejer som du kan förvara i frysen och skafferiet. Perfekt ”nödmat” med andra ord. När jag ska göra en pasta där jag vill blanda runt en massa ingredienser brukar jag bryta pastan i mindre bitar innan kokning, då blir det enklare att få en bra blandning.

4 port spagetti
1 pkt bacon
400 g wokgrönsaker classic
1/2 pkt frysta sojabönor
fryst hackad basilika
salt, svartpeppar
God olivolja

  1. Koka pastan i saltat vatten. När det återstår 2 minuter av koktiden tillsätter du sojabönorna som får koka med den sista tiden. Låt pastan och bönorna rinna av i ett durkslag.
  2. Skär bacon i små bitar och stek tillsammans med wokgrönsakerna.
  3. Blanda ihop pastan, sojabönorna, grönsaker och bacon. Smaka av med salt, svartpeppar, basilika och en god olivolja. Klart!

 

 

Ett svar till ”Snabb pasta med sojabönor, bacon och basilika”

  1. Underbart tips! Tack så mkt. Mvh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: