Chiapudding med kokosmjölk och citron (mjölk- ägg- och glutenfri efterrätt)

kokoschiapudding 1 Annica Långvall

Någon kallade chiafröna för ”en trend som måste få komma och gå”. Jag hävdar däremot bestämt att chiafröna är här för att stanna! Jag älskar verkligen konsistensen på chiapudding, och jag tokdiggar även chiafröna i lite lägre dos till exempel i morgonsmoothien. De ger en så len och fin konsistens och framförallt så håller de magen i form.

Mamma var på besök här i helgen (vi bor ju inte mindre än 26 mil ifrån varandra) och då vill jag ju förstås bjuda på något gott. Ofta när jag lagar mat till mig och Micke (och numera också Viggo!) så brukar det bli riktigt bra, men så fort jag ska bjuda någon annan på mat så brukar jag göra nån liten ändring och så blir det pannkaka av alltihop och jag blir missnöjd och får istället berätta om hur det var tänkt att det skulle smaka.

Jag känner mig förfärligt dryg i de situationerna – ”maten blev ju visst god, sluta var så självkritisk” – men jag kan liksom inte hejda mig själv. Mitt stora matintresse gaddar ihop sig med min kritiska sida och analyserar min insats i köket. Ofta kanske jag är den enda som ser vad som blev fel, så det är ju dumt av mig att berätta det. Någon annan som känner igen sig?

MEN – Hur som helst så bröt jag trenden i helgen och gjorde faktiskt så himla god mat – som jag själv också var nöjd med! Jag bjöd på både pulled pork i tortillas (okej, jag skulle velat ha liiiite mer sting i den… 😉 ) grillade hamburgare med coleslaw, grillad kyckling med ugnsrostad potatis och kall mjölkfri basilikasås, pasta med salsiccia (ja ni höööör ju va mycket gott!) och på lördag kväll så blev det den här trevliga lilla chiapuddingen till efterrätt. Vi delade den på tre och jag tyckte det blev på vippen till mastigt så jag tror att man kan dela den på fyra lika väl. Mamma, som aldrig testat chiapudding förut, kände sig lite främmande inför konsistensen, men Micke och jag tyckte om den. ”Det var svingott – fast är det verkligen efterrätt? Kan man inte ha det som mellanmål” tyckte Micke.”  Han har en högre toleransnivå för sötsaker än vad jag har 😉 Själv däckade jag av mättnad och hoppade nästan över kvällsfikat. Men bara nästan!

kokoschiapudding med citronsmak 3

Chiapudding med kokosmjölk och citron

Lagom till 3-4 portioner. Mjölk-, ägg- och glutenfri. Vill du göra den helt vegansk kan du använda agavesirap som sötning istället för honungen. Självklart man man variera smaksättningen.

1 burk 400 ml kokosmjölk
5 msk chiafrön
3 msk honung
2 tsk socker
skal från 1/2-1 ekologisk citron (beroende på hur mycket smak du vill ha)
1 tsk citronjuice
1/2 tsk vaniljpulver
1/4 tsk malen/mortlad kardemumma
Bär till topping
(ev. även nötsmör till topping)

  1. Blanda chiafrön och kokosmjölk och rör om regelbunden under tiden du arbetar med chiapuddingen, så att fröna inte bildar klumpar.
  2. Blanda i honung (om du använder fast honung så smält den i mikron i några sekunder), socker, citronskal efter smak, citronjuice, vaniljpulver och kardemumma.
  3. Fortsätt att röra puddingen regelbundet under ca 20 minuter (du behöver inte röra hela tiden men då och då). När puddingen fått en ganska tjock konsistens häller du upp den i serveringsglas och låter den tjockna i kylskåp.
  4. När puddingen fått en helt fast konsistens kan du garnera den och servera.

kokoschiapudding 4

kokoschiapudding 3

kokoschiapudding med citronsmak 2

Ett svar till ”Chiapudding med kokosmjölk och citron (mjölk- ägg- och glutenfri efterrätt)”

  1. […] Chiapudding med kokosmjölk och citron Recept: Här […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: