Recension: Det gröna skafferiet av Karoline Jönsson

Välkommen till den nya kategorin här på bloggen: Kokboksrecensioner

Jag är en riktig kokboksnörd och älskar att frossa i vackra bilder och inspirerande recept. På samma gång är jag också ganska kräsen med vad som hamnar i min bokhylla. En kokbok ska enligt mig ha rätt känsla och utseende, vara användbar, lättläst och lättanvänd och framförallt inspirerande.

Ett plus i kanten är om rätterna passar till vardags och där är näringsaspekten viktig och att recepten är någorlunda enkla att laga – sedan finns det ju såklart kokböcker som fokuserar på ”helgmat” och då ska de ju bedömas efter det. Jag kommer att kategorisera böckerna på mitt eget sätt för att du ska veta vad det är för typ av bok. Recensioner är dock subjektiva – mitt tyckande utgår såklart från mina egna preferenser, här finns ju inget rätt och fel. Min ambition med den här kategorin är dock framförallt på att få tipsa er om bra kokböcker – och gå all in i matnörderiet. Vad roligt vi ska ha!

IMG_3487

Recension: Det gröna skafferiet

Titel: Det gröna skafferiet
Författare: Karoline Jönsson
Förlag: Bonnier fakta
Antal sidor: 156
Kategori och innehåll: Vegetarisk mat, dryck, dessert och bröd, odling, miljö

Först ut är  bloggkollegan Karoline Jönssons vackra skapelse – varav jag äger två exemplar eftersom jag först köpte ett och sedan vann ett kärt, signerat exemplar med hjälp av den här soppan. I ”Det gröna skafferiet” tar den unga bonden och bloggaren Karoline Jönsson oss med till hennes hus och gård där chilifrukter hänger på tork ovanför vedspisen, där kitteln står redo med kokande vatten för tesugna gäster. Vi får följa henne ända från skafferiet, ut i trädgården och hela vägen ut i ogräset när hon utmanar oss att ta vara på alla fina råvaror som naturen bjuder på. Det här är en vegetarisk kokbok som känns fräsch, modern och traditionell på samma gång. Bland de många recepten finns allt från traditionsdoftande recept på filbunke och knäckebröd, till spännande smaker från andra kontinenter såsom Dhal och Kimchi och även en del godsaker med både väntade och oväntade ingredienser – vad sägs om zucchini- och chokladkaka, eller maskrosmarmelad? Svenska smaker möter asiatiska i en sötsur kålwok med rabarber och ärtskott. Här finns också en del enkla odlingstips, såsom hur man fixar sina egna solrosskott eller groddar mungbönor.

Karoline sticker ut genom att vara genuin i sin framtoning, både vad gäller bildspråk, text och val av recept. Allt känns okonstlat och äkta. Med inspiration från den här kokboken har jag ivrigt samlat nypon och nässlor från vår trädgård och kokat egna soppor och torkat både äpplen och chili på tråd i köket. Jag tycker att Karoline på ett väldigt trevligt sätt bjuder in oss till att våga testa – har du inte en trädgård eller ett stort potatisland, så kanske du kan odla lite krasse i fönstret?
det gröna skafferiet kokboksrecension

Utseende och känsla: Boken är gjord med hårda pärmar och ett elegant, matt och tjockt papper som ytterligare förhöjer känslan som de fantastiska bilderna förmedlar. Det är Karoline själv som står för de flesta av de drömska fotografierna. Texterna och recepten är tydliga och lättlästa, typsnittet känns trevligt och städat. Omslaget består av ett avtagbart pappershölje och en tryckt framsida. Jag tycker personligen att avtagbara pappershöljen är opraktiska så där får omslaget ett litet minus från mig även om framsidan på pappershöljet är väldigt vacker och skvallrar om bokens innehåll.

Näringsinnehåll: Ja, vad vore en bokrecension av en dietist utan en diskussion om näringsinnehåll? Jag tycker att den här boken speglar hur livet ser ut, eller kanske hur jag tror att det bör se ut: här finns allt från hälsosam vardagsmat och användbara recept på bröd, müsli och fil, men även det där söta som vi njuter av till helgen. Någon form av balans – ett exempel på 80/20-principen om man så vill. Du hittar en hel del vegetariska, fräscha måltider där grönsaker, linser, rotfrukter och baljväxter ligger i fokus men också inspiration för helgens söta, såsom juicer, biscotti och mjuka kakor. Desserterna i boken förenar tradition och nytänkande: jag får känslan av gammal hederlig sockerkaka fast med roliga, gröna twister. Det här är alltså en kokbok som innehåller både vardagsmat och festmat.

Ett stort plus med den här boken är att den är totalt genomsyrad av miljötänk. Här vill jag citera Karoline när hon skriver om Allemansrätten:

”I en tid där enkla saker görs ganska komplicerade och mat reser omvägar – ibland jorden runt – för att hamna på din tallrik, tycker jag inte att de vilda råvarorna är allas rättighet längre. De är faktiskt allas skyldighet”.

En liten nackdel för mig som bor i Jämtland är att Karolines odlingszoon är minst sagt annorlunda emot min – många av de växter och bär som används och omtalas i boken är mig okända och oåtkomliga. Det är dock roligt att få veta mer om vad som växer i de södra delarna av vårt avlånga land.

Omdöme: Rekommenderas! Allt som allt får den här boken en stor tumme upp, både för stor användbarhet, miljötänk, och utformning. Jag rekommenderar den här kokboken till dig som vill testa på att göra som man gjorde förr – fast med en bibehållen känsla av nytänkande. Brygg en kopp te av vinbärsblad, kura upp i soffan och låt dig inspireras.

IMG_3495

Tack Karoline för denna bok! Här finns den på adlibris.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: