Baka egna pitabröd med råg

pitabröd 5

 Jag bara ääälskar pitabröd. De är perfekta att ha i frysen för snabba luncher, trevliga tacomiddagar eller – som tillbehör till soppan. Jag brukar ta överblivna rester av köttfärssås, bönsallad, kyckling, you name it, värma upp ett pitabröd i mikron eller brödrosten och så kombinera med grönsaker, sallad och lök, beroende på vad jag har hemma. I måndags gjorde jag falafel som vi åt i pitabröden tillsammans med vitlöksdressing, morotsremsor, isbergsallad och tomat. Lyx!

Det kan verka klurigt att få till de där fickorna men det är faktiskt den enklaste saken i världen. De här pitabröden blir faktiskt mycket bättre än de man köper i frysdisken, även om jag gillar den köpta varianten också. Fickan blir större och liksom rundare inuti, och går inte hål på lika lätt. Dessutom innehåller dessa pitabröd rågmjöl och inte bara vete vilket gör dem mer näringsrika och mättande. Ni som följer mig på instagram @dietistannica kanske har sett videon nedan. Ni ser hur de platta degbitarna lyfter sig i ugnen och blir till pitabröd. Fascinerande eller hur? (länk trasig)

pitabröd

Pitabröd med rågmjöl

(16 st) Lättlagade och jättegoda pitabröd med mer fibrer och näring än de du köper – och mycket billigare! Gör gärna dubbla satser och frys in. Värm i mikrovågsugn, brödrost eller i ugnen en kort stund på 150 grader. Fyll pitabröden med grönsaker, någon proteinkälla och toppa med t ex tacosås eller vitlökssås. Eller ät dem till soppa!

25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
10 dl vetemjöl
3 dl (grovt) rågmjöl

  1. Rör ut jästen i lite av vattnet (37 grader) och tillsätt sedan resten av vattnet, salt, nästan allt vetemjöl (spara lite till utbak) samt rågmjöl. Bearbeta degen tills den blir smidig och släpper från bunken. Jäs degen under bakduk ca 1 timme.
  2. Sätt in en plåt i ugnen och värm dem till 275 grader. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen mitt itu, rulla två längder och dela varje längd i 8 bitar (totalt 16 bitar alltså). Rulla runda bullar av varje degbit.
  3. Kavla ut bullarna till tunna runda kakor, ca 12 cm i diameter.
  4. Dags för gräddning. Tag ut den heta plåten ur ugnen, lägg över brödkakorna på den heta plåten och grädda i mitten av ugnen tills de lyft sig och fått lite färg, ca 4 minuter. Lått kallna under bakduk
  5. .pitabröd 2 pitabröd 4 ptabröd 3

Energi- och näringsinnehåll per bröd:
Energi: 164 kcal
Protein: 4,9 g
Fett: 0,8 g
Kolhydrater: 32,5 g
– fibrer 2,5 g

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: