Restsallad till lunch

sojabönsallad
Eftersom jag är hemma och är föräldraledig på dagarna så har jag ju tillgång till köket och förbereder inte alltid matlåda dagen innan utan svänger ihop något när det närmar sig lunchtid. Det hade ju varit praktiskt att göra ett par matlådor av middagen dagen innan, men jag måste först lära mig att laga större mängd mat! Vi är två personer i hushållet som äter ganska rejält med mat så står det att ett recept ska räcka till fyra portioner så räcker det bara till 2-3 personer här hemma. Vissa läxor är dock svåra att lära sig!

Även om det inte blir fulla matlådor över till oss båda från middagen så brukar det alltid bli rester kvar, till exempel kokt potatis. Jag brukar ofta trolla ihop en god sallad av de överblivna matresterna till lunch åt mig själv.

Blir det potatis över så kan jag till exempel ha det som bas för att det ska bli lite matigare sallad, och så blandar jag med grövre och lättare grönsaker såsom morot, tomat, spenat, rödlök, det jag har hemma helt enkelt. Lite oliver eller kapris som tillför smak och sälta, och någon proteinkälla, som konserverad tonfisk, ägg, eller som på bilden, sojabönor från frysen.  I somras blev stekta chiliräkor en favorit i salladen.

Och kryddorna, glöm inte kryddorna! Dill passar utmärkt på en tonfisk- och äggsallad, kycklingsalladen blir lyxig med lite basilika från frysen.Jag brukar toppa det hela med lite god olivolja och citronsaft. Lite bröd till det och en frukt till efterrätt så blir det rena lyxmåltiden för en salladsälskare som mig.

Det kan vara bra att tänka en gång extra att du får någon bra fettkälla med i måltiden, eftersom sallader lätt kan bli lite fettfattiga och alldeles för kalorisnåla – det beror förstås helt på innehåll och tillbehör, men är det grönsaker, kyckling och bröd så kan det lätt bli lite magert.

Några exempel på bra fettkällor i din sallad är: lax, äggula, avokado, oliver och olivolja, nötter eller nötsmör (gott att ha på knäckebröd som tillbehör).

Brukar ni äta sallad till lunch? Har ni någon favorit?

vegosalladmedoliverochfetasallad med spenathalloumisallad 2closeup bovetesallad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: