Kombinera dina matrester till nya rätter

kycklingsallad
Jag skrev ju om restsallad häromdagen, och här är lite mer inspiration på den fronten. En överbliven kycklingfilé från tisdagen kan kombineras ihop med vitkålssallad som du åt till köttfärssås och spaghetti på onsdagen. Koka bulgur med lite gurkmeja i vattnet för att få en vacker gul färg, woka lite grönsaker och blanda i, och servera med lite crema di balsamico, en klick yoghurt eller nån sås som blivit över.

Lägg till och dra ifrån, spara och kombinera. Ett gott sätt att ta vara på matrester. Bortkastad mat är en riktig styggelse både för miljön och plånboken, och det slängs faktiskt en hel del fullt ätbar mat ute i hushållen.

Att odla lite grann själv är nog ett bra sätt att få mer respekt för maten vi äter, och ofta slänger. Det är så lätt att kasta en halvskrumpen paprika som du köpt på mataffären, men om du själv har gödslat, vattnat, satt om i större kruka och skördat paprikan från ditt eget växthus så kommer det svida ordentligt i själen om den inte blir uppäten. Ett perfekt projekt att ha tillsammans med barnen som då också får se var maten kommer ifrån. Passa på att planera årets sådd nu när vårsolen tittar fram. På många platser i landet är det dags att börja sätta fröna i jorden! Har du ingen trädgård så går det att odla lite i fönstret eller på balkongen, helt efter dina egna förutsättningar. Själv har jag övervintrat ett chiliträd från förra sommaren, och nu hänger där små, små, gröna chilifrukter.

Ett svar till ”Kombinera dina matrester till nya rätter”

  1. […] Kombinera dina matrester till nya rätter (Annica Långvall) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: