Recension: Lisa på landet – maten & livet på gamla prästgården

kokbok recension lisa på landet

Recension: Lisa på Landet – Maten & livet på gamla prästgården

Titel: Lisa på Landet – Maten & livet på gamla prästgården
Författare: Lisa Lemke
Förlag: Bonnier fakta
Antal sidor: 207
Kategori och innehåll: Festlig mat, dryck, pizza, dessert, matlagning från grunden

Ska du bjuda dina vänner på fest i trädgården i sommar, så ställ ölen på kylning och bläddra en stund i Lisa på Landet, för här finns inspiration till rustik festmat som alla kommer att älska, smakrika tillbehör till drickat, smaskiga efterrätter och drinkar, och även comfort food för de regniga dagarna. Det doftar 100% sommar, and it’s gonna be a gooood one!

Lisa tar oss med till Skrea Backe där hon flyttat in med familjen i en gammal prästgård, blivit med djur och pizzeria. Vi får läsa historien om hur det gick till när de startade pizzeria och självklart ger hon oss också tips på hur man får till den perfekta pizzan, med spännande topping såsom rökt lök, saltrostade mandlar och löjrom. Vill du ta denna älskade rätt till nya höjder så finns inspirationen här.

Receptsamlingen är en blandning mellan amerikanska, svenska, italienska, franska och asiatiska smaker och här finns allt från pasta, BBQ, fräscha gurkdrinkar, pannacotta, kokosvåfflor (vilka jag testat att laga – dögoda!) och ett gästspel i form av Julia Childs klassiska Coq au vin. Det som binder samman alla de här rätterna är den rustika känslan och ursprunget: maten i boken har sin utgångspunkt i de råvaror som finns runtomkring på Skrea backe. Förutom alla frestande recept så finns det också en hel del att lära sig i den här boken. Varje kapitel har ett tema och i det första får vi till exempel följa med till hönshuset och lära oss en hel del om hur man gör för att skaffa höns – och sedan får vi veta vad vi kan laga av alla de fantastiska äggen, och även köttet från hönsen.

Ambitionsnivån på recepten är ofta hög vad gäller tillagningsteknik och inte minst råvaror, eftersom den röda tråden i boken är just ”livet på landet” och allt vad det innebär av närodlad matkärlek. Här finns till exempel tips på hur man röker eget bacon och gör ricottaost från grunden. Trots att en del av recepten innehåller delar som kräver både lite utrustning, tid och ett stort intresse för att pyssla i köket, så finns här även gott om ”lättillgängliga” recept som känns nyskapande och spännande men samtidigt enkla och snabba. Hatar du ost så är det här dock ingen bok för dig – smakrika ostar finns med i många av recepten.

Jag tycker att texterna i boken bjuder på mycket personlighet och ett slags humor som tilltalar mig. Jag kan höra Lisa när jag läser. Formgivningen är också trevlig. Boken är tryckt på elegant matt papper och typsnittet är lättläst. Först tyckte jag att ingredienslistorna såg lite plottriga ut men det gick över. Fotografierna är trevliga men går inte riktigt hela vägen in i hjärtat hos mig med några undantag: fotografierna från pizzerian och de personporträtt som finns med berör mig mer än matfotografierna. Bilderna täcker ibland mittuppslaget så att man inte riktigt ser hela fotot och på vissa uppslag är det inte helt självklart vilken bild som tillhör vilket recept.

Jag har ju lovat att också kommentera ”näringsvärdet” på mina recensioner så här kommer den: det finns en hel del smör, ost, vispgrädde och strösocker i den här kokboken, och eftersom jag skrivit att jag upplever det här som en kokbok med festmat så är det väl i sin ordning med lite smör! Det här är dock också en kokbok som visar stor respekt för råvaror, fina råvaror såsom fisk och skaldjur, vegetabilier, ägg. Varierad mat lagad från grunden får ofta med sig en hel del näring på köpet. Kvalitet lönar sig för både kroppen och smaksinnet. Självklart finns här också en del rätter och tillbehör som kan passa även till vardags.

Allt som allt är den här boken intressant och får mig att le inombords – en spännande blandning av användbara grundrecept och pyssliga utmaningar. Som Lisa själv skriver:

”Det här är en bok för dig som någon gång drömt om att få köra en ferguson-traktor. För dig som ser tjusningen i att få upp egna fem lökar i odlingslandet i stället för att köpa ett kilo i affären.- – För dig som är på jakt efter en kokbok som innehåller de där grundrecepten som man alltid återvänder till – men som också vill ha koll på hur man nackar en höna- -”

Jag rekommendera den till dig som gillar att stå i köket och pyssla och vill lära dig mer om att göra saker från grunden. Till dig som vill drömma dig iväg till att bo på landet med några höns och en bikupa. Och till dig som vill bjuda på riktigt rustik, mättande mat i sommar.

lisa på landet 3
Här finns boken på adlibris

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: