Fem fördelar med att baka ditt eget bröd

Baka bröd bluesbagels bagels med blåbärDet finns väl få saker som är så trevligt som nybakat bröd. En god fralla till soppan, en fillimpa full av nötter till frukost eller ett hembakat pitabröd fyllt med godsaker kan förhöja en måltid från vardagstråkig till vardagslyx, eller förvandla lördagsfrukosten till en riktig guldstund.

Det finns flera fördelar med att baka eget bröd:

  • Kostnaden för brödet blir ca en tredjedel jämfört med att köpa färdigt bröd. Baka gärna flera olika sorter samtidigt, eller gör dubbla satser, eftersom själva uppvärmningen av ugnen är det som drar mest el. Mellan tummen och pekfingret kan man säga att det kostar lika mycket att värma upp en ugn, som att ha den på en hel timme. Väljer du att baka med surdeg så blir priset ännu lägre jämfört med att köpa färdigt surdegsbröd.
  • Innehållet. Du slipper konserveringsmedel och andra ganska onödiga tillsatser. Bröd behöver ju faktiskt bara bestå av vatten, mjöl, salt och någon form av jäsmedel. Sedan kan du själv tillsätta nötter och frön i den mängd du gillar, välja hur stor mängd fullkorn du vill ha, om du vill baka brödet med eller utan fett och i så fall vilket fett, osv. Är du glutenintolerant finns numera utmärkta bakböcker med glutenfritt bröd där man i större och större utsträckning använder sig av naturligt glutenfria produkter såsom till exempel bovete och ren havre, vilket ger både goda och mer näringsrika bröd.
  • Ökat näringsvärde. Genom att använda dig av tekniker som långjäsning och surdegsjäsning kan du göra det enklare för kroppen att ta upp de näringsämnen som finns i brödet. Surdegsjäsning gör även brödet mycket hållbart. Du behöver ingen jäst, och du får dessutom dra nytta av surdegens alla fördelar, såsom längre hållbarhet, bättre näringsvärde och såklart den goda smaken. Och återigen till förra punkten – du väljer innehållet och kan därmed packa brödet med mumsiga nyttigheter.
  • Ekologiskt val. Det ekologiska utbudet på brödhyllan är skralt. Passa på att baka av ekologiska ingredienser. Många hävdar också att ekologiskt mjöl ger en mer lyckad surdegsjäsning, eftersom det är de naturliga jästsvamparna och bakterierna som startar surdegsjäsningen och dessa skulle då finnas i större utsträckning i mjöler som inte besprutats. Har du svårt att få till din surdegsjäsning kan det alltså vara ett bra tips att testa ekologiskt mjöl i din surdegsgrund.
  • Klimatsmart.  Alla vinner på att vi minskar matsvinnet. Ta gärna tillvara på grötrester eller överblivna rotfrukter, stekt svamp och lök etc, för att göra ett saftigare bröd, en god matmuffin som tillbehör till soppan eller liknande. Vill man vara riktigt klimatsmart ska man som sagt baka flera bröd åt gången och utnyttja ugnsvärmen.

Med alla de här fördelarna i bakhuvudet är det ju bara att plocka fram mjölpåsarna och börja! Klicka här för att komma till kategorin Bröd på bloggen.

Här kan du läsa mer om hur du bakar ett riktigt bra bröd. Kika också in på min surdegsguide också!

pumpasoppa stekpannebröd stekpannebröd rosmarinbrödc

3 svar till ”Fem fördelar med att baka ditt eget bröd”

  1. […] hålen som gör brödet gott”. En av er kära läsare frågade vad det var för bröd på bilden i det här inlägget om fördelarna med att baka eget bröd, och då insåg jag att jag det här receptet inte hade kommit med i flyttlasset till den här nya […]

  2. Vad är det för bröd på översta bilden, det lila?

    1. Hej Loanne! Det är bagels med blåbär! Jätteroliga att baka. Ska lägga upp receptet på bloggen inom kort, det kom visst inte med i flytten. Ha det gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: