Morotsbiffar med fetaost och basilika

morotsbiffar med fetaost och basilika 1

Morotsbiffar är mitt ess i rockärmen. Lättlagat, alltid gott, inte så många ingredienser. När matförrådet sinar så brukar vi ändå alltid ha ägg och morötter hemma – de är basvaror här hemma –  och så brukar resten lösa sig. Mitt gamla recept på morotsbiffar här på bloggen är ett av de mest populära och jag har själv bjudit på dem och lagat dem många gånger, alltid uppskattat. Dessutom är morötter klimatsmart mat eftersom de inte behöver odlas i växthus utan mår gott på friland.

När vi kom hem till vårt hus i Krokom häromdagen efter att ha varit i Övik nästan hela veckan så hittade jag som vanligt morötter och ägg, men även ett paket fetaost. Med några färska basilikablad skapades den här uppdaterade varianten på morotsbiffar. Så gott! Och perfekt för en Köttfri måndag.

morotsbiffar med fetaost och basilika köttfri måndag vegetariska biffar

Morotsbiffar med fetaost och basilika

4-6 portioner, 12 biffar. Passar bra till både pasta, sallad, potatis eller på bröd. Vill man ha sås till så är en klick yoghurt eller yoghurtbaserad kall sås såsom tzatsiki gott till.

450 g morötter
1 pkt fetaost
4 ägg
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2-3 msk finhackad färsk/fryst basilika
1/2 dl mjölk
4 msk vetemjöl
stekfett

  •  Skala och riv morötterna och lägg i en skål.
  • Smula i fetaost och tillsätt ägg, salt, peppar, basilika, mjölk och vetemjöl och rör om.
  • Hetta upp matfett i en stekpanna på medelvärme och skeda upp smeten i små biffar. Smeten kommer rinna ut lite, när den stelnat kan du ”vika in” smeten emot biffen och forma den lite med en stekspade. Vänd när biffen fått lite färg och stelnat lite och stek på andra sidan.

morotsbiffar med gamla silverskedar