Morotsbiffar med fetaost och basilika

morotsbiffar med fetaost och basilika 1

Morotsbiffar är mitt ess i rockärmen. Lättlagat, alltid gott, inte så många ingredienser. När matförrådet sinar så brukar vi ändå alltid ha ägg och morötter hemma – de är basvaror här hemma –  och så brukar resten lösa sig. Mitt gamla recept på morotsbiffar här på bloggen är ett av de mest populära och jag har själv bjudit på dem och lagat dem många gånger, alltid uppskattat. Dessutom är morötter klimatsmart mat eftersom de inte behöver odlas i växthus utan mår gott på friland.

När vi kom hem till vårt hus i Krokom häromdagen efter att ha varit i Övik nästan hela veckan så hittade jag som vanligt morötter och ägg, men även ett paket fetaost. Med några färska basilikablad skapades den här uppdaterade varianten på morotsbiffar. Så gott! Och perfekt för en Köttfri måndag.

morotsbiffar med fetaost och basilika köttfri måndag vegetariska biffar

Morotsbiffar med fetaost och basilika

4-6 portioner, 12 biffar. Passar bra till både pasta, sallad, potatis eller på bröd. Vill man ha sås till så är en klick yoghurt eller yoghurtbaserad kall sås såsom tzatsiki gott till.

450 g morötter
1 pkt fetaost
4 ägg
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2-3 msk finhackad färsk/fryst basilika
1/2 dl mjölk
4 msk vetemjöl
stekfett

 •  Skala och riv morötterna och lägg i en skål.
 • Smula i fetaost och tillsätt ägg, salt, peppar, basilika, mjölk och vetemjöl och rör om.
 • Hetta upp matfett i en stekpanna på medelvärme och skeda upp smeten i små biffar. Smeten kommer rinna ut lite, när den stelnat kan du ”vika in” smeten emot biffen och forma den lite med en stekspade. Vänd när biffen fått lite färg och stelnat lite och stek på andra sidan.

morotsbiffar med gamla silverskedar

6 svar till ”Morotsbiffar med fetaost och basilika”

 1. Hej! Går det att frysa in morotsbiffarna utan att de tappar smak eller får konstig konsistens? 🙂

  1. Hej! Jag är osäker faktiskt, eftersom jag aldrig har testat själv!

 2. Corinne Savolainen profilbild
  Corinne Savolainen

  Hej!
  Kan man byta ut mjölet mot antingen majsmjöl eller fiberhusk, tror du? Och hur mycket isåfall? Jag vet att biffarna är goda, har gjort dem förut 🙂 men nu måste jag prova utan gluten…
  Mvh Corinne

  1. Hej! Absolut, testa majsstärkelse tycker jag. Fiberhusk är effektivt men jag tycker att det ger en obehaglig klistrig smak. Majsstärkelse eller majsmjöl borde funka. Lycka till, berätta gärna hur det blev sen 😄

 3. Har just hittat detta recept – vid Googling efter just ”morotsbiffar”, något jag aldrig gjort själv men väl ätit ute vid något enstaka tillfälle och blev helt salig – det är ju JÄTTEGOTT!!! Har nu gjort dem två ggr på kort tid, första gången hade jag i lite palsternacka också . det blev väldigt bra. Övriga familjen (make och snart 3-årig son) äter också med god aptit! 🙂 TACK!!!

  1. Hej! Vad roligt att höra att hela familjen gillade dem! Alltid extra kul när det går hem hos barnen också 😀 Jag brukar också ha palsternacka i när jag har det hemma, det blir supergott. Tack själv för att du skrev och berättade! Ha det bäst!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: