När nyttigt blir ohälsosamt

fikon och getost sallad Det har skrivits en del om Vikthets emot svenska idrottare de senaste dagarna, om hur idrottare får råd från sina tränare om att leva på sallad och hur deras kroppar har brutits ned och inte orkat med den hårda träningen i längden. Kunskapen om vad som är bra mat för en hårt tränande individ är alldeles för dålig hos många idrottsledare, både i Sverige och i andra länder, och det kan leda till direkt skadliga konsekvenser när man ändå väljer att ge råd om kost utan att ha kompetens för det.

Det här fick mig att tänka på det här med ”nyttig” mat, att det som är hälsosamt för dig kanske kan bli direkt skadligt för mig. I och med att hälsa och allt runtomkring det är en så stark ”trend” så snackas det ju otroligt mycket mat överallt, typ hela tiden. Många gånger är det bra, många gånger är upprörande illa – d.v.s. väldigt fokuserat på vikthets och förbud. Ett stort problem som jag ser det, är just när man glömmer bort att vi alla är individer med olika liv och leverne, och därmed olika behov. En elitidrottare kan inte leva på samma kost som en stillasittande kontorsnisse.

Ibland kan jag uppleva att det finns en stor klyfta i Sverige, där vi har en stor del som lider av övervikt och fetma, samtidigt som det är otroligt trendigt att träna och äta ”hälsosamt” – kanske är det de ”redan frälsta” som tränar allt mer. Både styrketräning och löpning är ju två ganska energikrävande sporter som blivit väldigt populära senaste åren – alla verkar ju vara anmälda till något lopp, och för vissa har motion blivit maraton. Jag vet inte om det finns någon sanning i min teori men jag undrar om det inte kan vara så att dessa två sidor av myntet har blivit ihopblandade i en sörja där hälsosam mat har blivit synonymt med energirestriktion. Och vikt har blivit felaktigt synonymt med hälsa.

tallrik melanzane alla parmigiana med sallad

När det gäller mat och näring så finns det en hel del gemensamma nämnare när det gäller vad som är hälsosamt för olika individer – som ett exempel skulle jag vilja påstå att vi alla mår bra av att äta grönsaker (dock inte bara grönsaker…) – men det finns också många bitar där det skiljer sig mellan vad som är hälsosamt för dig och för mig. I synnerhet vad gäller mängden energi vi förbrukar och behöver. Här blir det fel när hälsosam mat likställs med energisnål mat.

En person med en stillasittande livsstil har ett lägre energibehov och kan därmed ha nytta av att äta mat som ger bra mättnadskänsla i förhållande till sitt energiinnehåll,  och ger näring samtidigt som det ger lite mindre energi, i syfte att vara viktstabil/gå ned i vikt vid behov och samtidigt få i sig alla näringsämnen kroppen behöver. Har man ett lågt energibehov så finns det inte så mycket plats för utrymmesmat såsom socker, glass, godis – mat som ger energi men lite eller ingen näring.

En aktiv person som har ett rörligt jobb och tränar mycket, kanske på elitnivå eller nära det, har däremot ett större energibehov. Även behovet av näringsämnen är ökat, men det finns ändå större plats för utrymmesmat och även om det fortfarande är viktigt att få i sig näringsrik mat så bör fokus skiftas till att täcka kroppens näringsbehov och ge utrymme för kroppen att reparera sig och återhämta sig efter träningen, och bygga muskler. I många situationer är rena, snabba kolhydrater precis vad en elitidrottare behöver för att till exempel återhämta sig så bra som möjligt. Då är socker vips inte så ohälsosamt längre – även om det inte är ”nyttigt”…

Ytterligare en person kan ha någon form av sjukdom, känslighet eller allergi där kroppen inte fungerar ”normalt” och där det finns behov av en speciell kosthållning för att man ska må bra och inte skada kroppen i längden. Exempel på det är glutenintolerans, mjölkproteinallergi och diabetes. Då kan mjölk, som är ett väldigt näringsrikt livsmedel, orsaka skada hos den personen – och vips så har ett ”nyttigt” livsmedel blivit ohälsosamt för en enskild individ.

Om man då som frisk idrottsutövare med högt energibehov tar åt sig kostråd som från början var anpassade för personer som behöver gå ned i vikt eller som har en känslighet för kolhydrater på grund av att kroppen inte fungerar som den ska, så är det lätt att föreställa sig att det blir kaos i kroppen. Det som var hälsosamt för en person blir skadligt för en annan.

mugcake wide

När hälsa blir hets kan det bli så otroligt fel. Det slår bakut och tappar sin poäng. Och lika tokigt kan det bli när vi glömmer bort att fundera över vad vi som individer behöver. Det som är rätt för dig behöver INTE vara rätt för mig. Jag anser att det absolut finns livsmedel som kan kallas för hälsosamma och nyttiga, i relation till andra, men hälsosamma livsmedel i en ohälsosam kosthållning tappar sin funktion. Glass är inte ett ”nyttigt” livsmedel – men kan ingå i en hälsosam kosthållning, och denna lilla skillnad är så otroligt viktigt att ta med sig. Det där med balans. Mat kan faktiskt på det här viset vara hälsosam och onyttig på samma gång, eller nyttig och ohälsosam, om balansen saknas.

Ibland läser man ju om folk som gjort en förändring i sin kost* – och som numera mår så himla bra. Och det är ju jättefint när folk hittar sin grej! Innan man själv gör samma förändring bör man dock fråga sig: är det här verkligen något som passar mig, min livsstil och min kropp? Om någon annan mår bra av att utesluta till exempel gluten eller mjölk, dra ned eller upp på kolhydraterna, så behöver inte det betyda att du kommer att må bättre av det. Inget ont i att testa sig fram – men märker du att du inte mår bra, så fortsätt för allt världen inte! Lyssna på din kropp, den har så mycket bra att säga dig.

Vet du vad? Mat med energi är inte din fiende, utan är din vän. Kalorier är din vän. Din polare som ser till att du har energi i benen när du ska springa, att din hjärna funkar när du vill läsa en bok, att du håller dig frisk och stark och orkar skratta. Maten kan vara en glädjepunkt i livet och en källa till kraft. Våga ge kroppen mat, så får du så mycket i gengäld.

frukost äggmacka och äpple 1

Min superfrukost idag: Kvarg blandat med yoghurt som jag åt med valnötter, kakaonibs och agavesirap. Soligt ägg på finskt rågsurdegsbröd med avokado som smör, och så några äppelskivor. Kanske kan verka mycket för vissa (och lite för andra), men med planen att låta mina ben ta mig totalt 12 km idag uppdelat på en mysig morgonpromenad och ett löppass med långa intervaller, så är det här bara en bråkdel av allt gott jag kommer stoppa i mig idag. Vill du träna hårt? Då måste du äta därefter – våga äta!

frukost ägg äpple kvarg

frukost vardagsrummet ägg inredning trägolv vitoljade vitlutade

*ofta hamnar fokus på att man uteslutit något, märkligt va? Att man sedan lagt till en himla massa bra saker i samma veva hamnar i skymundan, fast ofta är det kanske där den största effekten kom.

2 svar till ”När nyttigt blir ohälsosamt”

  1. […] tal om att ge kroppen ordentligt med energi när man tränar så har jag några favoritlivsmedel – ännu en femma – som jag brukar ladda med när […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: