Matglädje och träningsglädje

melanzana alla parmigiana Annica Långvall
Veckans träning

Alltså, vilken härlig vecka jag har haft! Bland annat när det gäller träningen och maten. Träningen har gått bra eftersom jag har kämpat mig igenom pass även när hjärnan skrikit åt mig att ge upp, och eftersom andra pass istället känts som att dansa på moln, och framförallt eftersom jag känner mig frisk och stark. Bra mat och träning går hand i hand, och sömn och vila gör verkligen skillnad. I natt sov jag bra och dagens träning kändes miljoner gånger lättare än det jag körde tidigare i veckan efter en natt med dålig sömn.

Känslan när man går i ”mål” efter ett löppass och inser att man klarat av en distans som kändes omöjlig från början, den känslan är oslagbar. Man klarar ofta mer än man tror – det största hindret man kan sätta upp för sig själv är tanken att något är omöjligt.

Träning och rörelse ger mig så mycket i livet i övrigt också. Jag sover bra, får bra aptit, och känner mig så otroligt glad och full av energi. Jag klarar av stressade situationer bättre och får lättare att somna. Dessutom tycker jag att träning och aktivitet är ett sätt att uppleva världen. Ett litet mål jag har är att bli en så pass bra löpare att jag kan uppleva olika platser genom löpningen, som att ta en springtur och se en ny stad eller ett nytt landskap när jag är på resa.

”Att inte kunna röra mig under graviditeten har gjort att jag sänkt mina krav på mig själv- vilket i sin tur på något sätt lett till att jag klarar av att prestera hårdare rent psykiskt, kanske för att träningen helt enkelt blivit roligare.”

Efter min graviditet, då jag hade väldigt svårt att röra mig p.g.a. foglossningar och trötthet, så uppskattar jag verkligen varje meter jag kan röra mig. Om det så bara handlar om en promenad. Att inte kunna röra mig under graviditeten har gjort att jag sänkt mina krav på mig själv- vilket i sin tur på något sätt lett till att jag klarar av att prestera hårdare rent psykiskt, kanske för att träningen helt enkelt blivit roligare. (och för att jag förvandlades till superwoman när jag fick barn…). Förut kunde jag bli frustrerad om jag inte orkade träna ”tillräckligt mycket” efter mina egna mått, men idag vet jag att en promenad på 1 km är så otroligt mycket mer än inge promenad alls. Allt blir bonus!

yoga i skogen

På matfronten känns den här veckan också som ett mål rätt upp i krysset. Vi har ätit så mycket gott! Jag började ”matveckan” med att göra en stor sats lasagne med nötfärs, spenat, zucchini, champinjoner och lök i söndags. Så himla gott och perfekt att ha  i frysen som matlåda.

lasagne

Veckans mat

I måndags testade jag ett nytt recept från en bok jag recenserat (Sally Voltaires mat), nämligen Melanzane alla parmigiana, aubergine med tomatsås och parmesan, som jag serverade med råstekt potatis. Det är detta jag står och håller i på bilden först i inlägget. Så himla gott! På kvällen mumsade vi på rabarberpaj med havrebaserad vaniljsås. En annan dag i veckan gjorde jag en kall fransk potatissallad med chorizo och sockerärter. Resterna efter denna passade ypperligt bra ihop med aubergine-resterna. Vi har också njutit av broccolisoppa gjord av färsk broccoli serverad med ägg och bröd. Igår gick vi ut och åt på wärdshuset där de serverar dagens och alltid har en fantastiskt god salladsbuffé med bönröror, vitkålsallader m.m.

rabarberpaj

Kylskåpstömning

Ikväll reser vi bort och det känns riktigt fint att kylen nästan ekar tom. Alla rester och snuttar är uppätna, minimalt med svinn – win-win för både matbudgeten och miljön. Det kommer dessutom bli ett helt fantastiskt avslut på den här veckan eftersom det stundar tjejkväll med två av mina fantastiska väninnor. Känner jag dem rätt så kommer det bli en del gott att äta, mycket skratt och prat.

Jag känner tacksamhet, matglädje, träningsglädje och livsglädje, och jag önskar er alla detsamma och en fin helg!

melanzane

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: