Melanzane alla Parmigiana – Ugnsbakad aubergine med tomatsås och parmesan

melanzane alla parmigiana ugnsbakad aubergine med parmesan

Ny vecka och nya spännande smakupplevelser i köket. Vardagen behöver inte vara en transportsträcka till helgen, livet är fullt av så himla många vardagar så därför tycker jag att vi ska ta tillfället i akt och njuta av god mat varje dag. Måndag innebär ju för många, även för oss här hemma, något vegetariskt till middag. Ibland passar det med något enkelt på en måndag när veckan precis hunnit börja, såsom något slags pannkaka eller en enkel soppa, men ”Köttfri måndag” kan ju även vara ett tillfälle att utmana sig själv och testa lite nya recept.

Melanzane alla parmigiana är en rätt som baserar sig på aubergine som man bakar i ugnen tillsammans med en enkel men ack så god tomatsås och sedan toppar med parmesan. Jag tycker det är lite roligt att använda aubergine eftersom den inte ingår i vår svenska mattradition och därför blir ett fräsch inslag i menyn.

Jag har utgått från ett recept i kokboken Sally Voltaires mat,  en mycket fin kokbok med massor av spännande recept. Jag gör ju dock för det mesta någon liten ändring här och där.

Parmesan är ju en ganska dyr ost, och även om den är väl värd sitt pris så är jag säker på att man kan göra en lite mer ”lågbudgeterad” variant av den här rätten med hjälp av någon annan ost, kanske den du har på smörgåsen. Det bör nog dock gärna vara en smakrik ost. Eftersom tomatsåsen är ganska framträdande så tror jag det kan vara bra att satsa på en bra typ av krossade tomater.

Den här maträtten är faktiskt mycket mer mättande än den ser ut att vara – enligt mig. Jag serverade den tillsammans med råstekt potatis förra måndagen, och resterna åt jag till lunch ett par gånger den veckan, först med lite olika grönsaker, och en annan dag med resterna av en fransk potatissallad, ni vet en sån där med ljummen potatis och vinegrette. Jag kan alltså konstatera att det här är en vegetarisk fullträff som kan serveras med lite vad som helst.

Det här är i grunden en ganska lättlagad rätt. Det finns dock två saker som man bör tänka på när man ska laga aubergine:

1. Kom ihåg att börja i tid. Innan man tillagar aubergine brukar man skära dem i skivor, salta skivorna och sedan låta saltet dra ur vätskan i ca en timme. Just den här rätter tar också sin tid i ugnen. Jag skulle dock säga att den här rätten går utmärkt att tillaga dagen före om man vill, den var minst lika god då.

2. Slarva inte när du torkar bort saltet. Det är så lätt att maten bara smakar tokmycket salt om man inte torkar aubergineskivorna ordentligt rena från saltet. Använd en ren kökshandduk eller hushållspapper.

melanzane

Melanzane alla Parmigiana

4 portioner. Servera förslagsvis med någon form av potatis eller sallad och bröd.

3 auberginer, skivade på längden
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
2 burkar krossade tomater (800 g), av bra kvalitet
2 msk tomatpuré
1⁄2 msk soja
1 kruka basilika, eller några msk frusen basilika
150 g parmesanost, riven
olivolja till stekning
salt
svartpeppar

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Strö salt (joderat bordssalt) över aubergineskivorna och stapla dem på varandra på en tallrik. Låt stå i minst 30 minuter (gärna upp till 1 timme) tills det vätskar sig.
3. Under tiden: Hetta upp olja i en kastrull och fräs löken och vitlöken på medelvärme i någon minut tills löken blir genomskinlig utan att ta färg. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och soja. Smaka av med salt och peppar och klipp ner hälften av basilikan eller tillsätt fryst basilika
4. Torka av saltet och vätskan från aubergineskivorna med hushållspapper eller en ren kökshandduk.
5. Lägg aubergineskivor på en oljad plåt/ugnsform, fördela tomatsåsen över dem och avsluta med riven parmesanost. Avsluta med att ringla lite olja över.
6. Sätt in formen i ugnen och baka i cirka 60-70 minuter. Toppa gärna rätten  med färska basilikablad.

melanzane alla parmigiana 2 melanzane alla parmigiana 3 melanzane alla parmigiana 6 melanzane alla parmigiana 7 melanzane alla parmigiana 8 melanzane alla parmigiana melanzane

Ett svar till ”Melanzane alla Parmigiana – Ugnsbakad aubergine med tomatsås och parmesan”

  1. […] Ugnsbakad aubergine med tomatsås och parmesan. Definitivt en ny favorit! […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: