Fem vegetariska favoritrecept

grillspett med grönsaker
På Nyhetsmorgon söndag i TV4 idag  pratade de om hur mycket vår matkonsumtion skadar klimatet, hur stora mängder mat som slängs och vad vi som privatpersoner kan göra för att dra vårt strå till stacken. Samtidigt som en stor del av världen överkonsumerar mat, slänger mat och blir sjuka av för mycket mat så finns det också en miljard människor som svälter. Klimatet är påverkat, vår hälsa är påverkad. Det är lätt att tänka att alla världens ”ledare” måste ta tag i detta problem och att jag som liten människa inte kan göra något åt saken, men det stämmer inte. Om alla drar sitt strå till stacken så kan vi faktiskt tillsammans göra stor skillnad.

Det finns några gemensamma nämnare i lösningen på dessa problem, saker som kan få stor effekt om många hakar på och jag tänkte återigen framhålla en av dem: grön mat. Mer vegetarisk mat åt folket påverkar inte bara vår hälsa utan är även bra för klimatet. Väljer mat rätt så kan det även bli en positiv effekt i plånboken. Baljväxter och grova grönsaker är billig, näringsrik och klimatsmart mat medan det precis som med köttprodukter blir dyrare och lite mindre klimatsmart med mer processade produkter såsom tofu,ost,  quorn och liknande, även om de är bra och hälsosamma alternativ – och mer miljösmarta än kött. Knepet är såklart att variera sig och äta mindre av såna produkter utan att för den delen utesluta dem. Min åsikt och uppfattning är att vi heller inte behöver utesluta kött helt och hållet, men att vi behöver bli mer ansvarsfulla i vår konsumtion och produktion för att det ska bli hållbart och etiskt försvarbart.

Ska man trivas med att äta vegetariskt är det viktigt att maten är komponerad på ett sätt som gör att man känner sig mätt och belåten och knepet stavas såklart återigen balans. Balans mellan de olika näringsämnena. När man komponerar en vegetarisk måltid är det viktigt att se till att man får med sig någon bra proteinkälla eftersom det bidrar till både hälsa och mättnad. Se även efter så att måltiden inte blir för fettsnål. Vegetarisk mat är däremot för det mesta naturligt rik på kolhydrater och fibrer – om man inte bara äter sallad och gurka…

Har man en vegetarisk rätt som man gillar men som inte innehåller tillräckligt med energi och protein så kan man faktiskt servera en trevlig, lite mättande efterrätt för att göra måltiden komplett.

Jag har samlat ihop en lista med fem av mina personliga vegetariska favoriter. Dessa rätter har jag lagat många gånger. Låt er inspireras! Tipsa gärna om dina favoriter i kommentarsfältet.

 Fem vegetariska favoriter:

3 morotsbiffar
Morotsbiffar med palsternacka. Passar bra tillsammans med en fräsch tsatziki och kokt potatis.

Kikärtsgryta från Kerala vegetariskt gryta recept köttfri måndag
Kikärtsgryta från kerala. Går även fint att servera som ”soppgryta” tillsammans med bröd.

halloumipasta
Halloumipasta med paprika.  Lätt, fräscht och smakfullt!

röd linssoppa med thailändsk curry 3
Röd linssoppa med thai curry paste. Röda linser är hälsosam snabbmat!

melanzane alla parmigiana ugnsbakad aubergine med parmesan
Ugnsbakad aubergine med tomatsås och parmesan. Definitivt en ny favorit!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: