Fem fina livsmedel jag alltid har hemma

På tal om att ge kroppen ordentligt med energi när man tränar så har jag några favoritlivsmedel – ännu en femma – som jag brukar ladda med när jag känner att jag behöver riktigt extra bra bränsle – eller för den del, när som helst, vilken dag som helst. Bra grejer helt enkelt. Näringsrika och goda livsmedel som jag alltid har hemma i skafferiet och kylen. Det finns ju såklart tusen olika saker man kan äta som ger bra energi, men här är några av mina personliga favoriter, (siffrorna till trots: utan inbördes ordning) som ger mig en behaglig mättnad och känsla av att ha ”råg i ryggen”. Tipsa gärna om dina favoriter i kommentarsfältet!

jordnötsbollar med dadlar

1. Jordnötssmör

Goda fetter, en bra vegetabilisk källa till protein och så otroligt gott.  Bland nötter och fröer är jordnöten den mest proteinrika, vilket gör jordnötssmör till en produkt med med både fett, kolhydrater och protein, även om den största mängden energi kommer ifrån fett. Välj förslagsvis en variant av jordnötssmör utan socker och eventuellt utan salt (jag brukar köpa saltfri för då kan min son äta den också). Ät på smörgås, i smoothie, gör energibollar till eftermiddagsfikat (klicka på bilden ovan för recept) doppa äppelbitar, mosa ihop med banan, eller ät som det är. Jordnötssmör och banan på smörgås är en klassiker som alltid funkar.

bananpannkakor havregryn nyttiga pannkakor dietist Annica Långvall matsmart

2. Havregryn

En riktig favorit när det gäller sädeslag , en härlig fullkornsprodukt som är så mycket mer än bara en bra kolhydratkälla. Visste du att havregryn innehåller 7 g fett/100 g, varav det mesta är omättat, samt 13 g protein/100 g. En ”standardportion” havregryn är 40 g, vilket betyder att det blir 5, 2 g vegetabiliskt protein i en sån portion av t ex gröt eller müsli. Ett av skälen till att havre som fullkornsprodukt är bra för hälsan kan vara innehållet av betaglukaner (som även finns i korn), ett slags kostfiber som kan sänka blodets kolesterolvärde*. En annan klar fördel är att den är naturligt glutenfri utan att vara superdyr, vilket gör den lättare att rekommendera till alla! (Är man känslig för gluten bör man dock köpa en ”ren” havre som inte kontaminerats vid produktion). Finfin att äta som gröt eller müsli, men också som bas i hemgjorda energibars eller bollar. Testa också havrekärnor (klicka för recept)och mathavre, ett klimatsmart alternativ till t ex ris. En av de allra godaste frukostar jag vet är bananpannkakorna med havregryn på bilden ovan – klicka på bilden för recept.

ägggröt hälsogröt med äggvita lingon

3. Ägg

Ja, jag tjatar lite – men ägg är ju så himla bra! Vitan ger dig högvärdigt protein och även några andra näringsämnen, men gulan är guldet som ger dig nästan alla vitaminer och mineraler kroppen behöver samt en del energigivande fett. Jag väljer alltid ekologiska ägg – då får hönorna tillgång till att vara utomhus, och slipper buren. Glada höns, glad mage. Ägg går ju att använda på tusen olika sätt. Om vi ska snacka bra mat i samband med träning så är havregrynsgröt berikad med antingen ett helt ägg eller bara äggvita en riktig hit som kombinerar flera av mina favoriter på den här listan. Klicka på bilden för recept.

frukosttime

4. Rågbröd

Rågbröd bakat på fullkornsmjöl mättar bra, har mycket smak och är näringsrikt. Allra bäst blir det med surdegsbröd, eftersom surdegsjäsning gör att kroppen lättare kan ta upp mineralerna i brödet. Jag har alltid grovt knäckebröd hemma – perfekt som basvara i skafferiet eftersom det har lång hållbarhet. Mjukare men fortfarande grova varianter som jag gillar är rågkusar och fröbröd som påminner om danskt rågbröd. Såna bröd ger verkligen valuta för pengarna enligt mig.

apelsincarpaccioäggmackayoghurt

5. Yoghurt

För att det är gott, en bra källa till bland annat kalcium, D-vitamin (berikad variant) och protein. Har du testat att blanda 50/50 med yoghurt och mjölk som en dryck? Supergott! Smaksätt med någon söt krydda, fruktpuré eller juice så har du din egen drickyoghurt. Mjölksyrabakterierna i yoghurt verkar också påverka hälsan positivt. Gillar du chiafrön så testa att blanda yoghurt och chiafrön och smaksätt med lite agavesirap och vanilj. Jag älskar den syrliga smaken och knastret från fröna!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: