Recension: Green Kitchen Travels

green kitchen travels

Recension: Green Kitchen Travels

Titel: Green Kitchen Travels. Hälsosam vegetarisk mat från hela världen
Författare: David Frenkel och Luise Vindahl Green kitchen stories)
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 255
Kategori och innehåll: Vegetarisk mat, resor

Jag hade hört och sett bloggens namn och lockats av en hel del inlägg från deras blogg på facebook men inte fördjupat mig mer än så, när jag fick den här boken i min hand. Det färgstarka omslaget skickade en il av spänning genom mig. Efter att ha bläddrat i boken en gång var mitt första intryck att jag i min hand hade en kokbok med otroligt vackra, genuina och unika bilder men att det här inte riktigt var något för mig. Det kändes komplicerat på något sätt. Som om det var för många recept med för många ingredienser som jag inte hade hemma i mitt skafferi. Just nu, efter att ha levt med den här kokboken i några månader, kan jag inte komma ihåg varför.

Eller jo, jag kommer ihåg. Förr att jag inte hade lucuma i skafferiet. Eller mandelsmör. Eller curryblad. Inte heller har jag sumak, hokkaidopumpor eller kvitten. Men vet ni vad? Även om jag inte har planer på att testa att baka rågcroissanter med choklad efter Davids recept så har jag faktiskt hittat receptet på två av mina absoluta favoritfrukostar i den här boken, och jag kommer definitivt att fortsätta leta efter personliga favoriter i den här boken, och fortsätta att förälska mig i det vegetariska köket.

Sedan jag började jobba igen efter föräldraledigheten så har livet varit minst sagt hektiskt (därav den totala, tråkiga tystnaden på bloggen). Att lära sig att balansera familjeliv och jobb och samtidigt ta hand om sig själv och sin kropp är en utmaning som nog många föräldrar känner igen sig i. Eftersom jag vet vad träningen betyder för mitt mående och min energinivå både i det korta och långa loppet så har jag trots heltidsjobb som börjar ca 6:15-6:30 stigit upp extra tidigt för att hinna med ett kort träningspass innan jobbet.

Hur har jag fixat det? Bland annat genom att varje kväll förbereda frukost som jag bara kan ta ur ur kylen på morgonen för att snabbt bli startklar. Receptet på de goda variationerna på Övernattsgröt som jag ätit varje vardagsmorgon den senaste månaden har jag hittat – trumvirvelllll – på sidan 33 i denna fantastiska kokbok. En mysig helgmorgon slår jag gärna till med den Mexikanska frukostsalladen på sidan 48, en frukost som skiljer sig mycket från våra ”svenska” frukostar men som bara måste testas av den som gillar smaker. Jajamän.

IMG_4871

Mexikansk frukostsallad, här för att stanna.

Vill man lära sig mer om vegetarisk, hälsosam matlagning och få influenser från hela världen översatta av två skandinaviska matnördar så är det här definitivt boken för dig. Här finns garanterat något nytt och spännande för alla – jag själv har till exempel med en viss skeptiskt inledning börjat ha lucumapulver i min övernattsgröt och älskar det. Att testa nytt och variera sig är ett utmärkt sätt att utvecklas i köket. Du kanske inte gillar allt – men då och då dyker det upp en ny favorit som får en någorlunda permanent plats i ditt skafferi.

De flesta recept är glutenfria och många är helt veganska. Boken innehåller allt från frukostar till desserter och det som gör det till en sån där kokbok som man faktiskt läser är att varje recept har en bakgrundshistoria där vi får följa med David och Luise världen över. De bjuder även på tips för dig som vill resa med småbarn.

Utseende och känsla: Green Kitchen Travels får högsta betyg i utseende, utformning och foto. Bilderna, som är färstarka, genuina och berättar historier för oss om ett liv på resande fot har fått det utrymme de förtjänar vilket jag värdesätter högt.

Näringsinnehåll:
Vegetarisk mat är stort nu, och om jag får spå framtiden så kommer det bli ännu större. De stora hälsovinsterna som kommer om vi äter mer vegetariskt och minskar på köttet gäller inte bara våra egna kroppars hälsa utan även jordens. Eftersom det här är vad jag kallar en ”äkta” vegetarisk kokbok så är det frukter, grönsaker och baljväxter som är huvudpersoner medan gästerna på festen är bland annat ost, kokos och yoghurt. Visst, man behöver inte äta amaranth, quinoa och byta ut mjölken emot mandelmjölk för att vara hälsosam, men lite nya råvaror i skafferiet kan fungera som inspiration, och för dig som gärna håller dig till mer närodlade, svenska råvaror finns också en hel del recept som använder dessa råvaror i nya tappningar – och sedan går det ju alltid att byta ut lite ingredienser.

Omdöme:
Vill du utvecklas, lära dig nya smaker och recept, eller helt enkelt drömma dig bort en stund och resa i sinnet genom de spännande små berättelserna och recepten, så är det här boken för dig. Smakmässigt kommer det vara värt det. Framförallt är det här en kokbok att använda på sommaren när så många olika grönsaker är i säsong. För mig är det en kär favorit som jag kommer använda en hel del i framtiden – både i köket och som kvällsläsning när jag vill resa bort en stund.
siciliana caponata

Tack Norstedts för recensionsexemplar! Omslagsbild samt bild på siciliansk caponata pressbilder från Norstedts. Här finns boken på adlibris.

 

 

3 svar till ”Recension: Green Kitchen Travels”

  1. […] Lucuma är ett pulver av en torkad sydamerikansk frukt som ger en trevlig sötma. Den här smaksättningen är min favorit, men det finns tusen sätt att göra sån här gröt på, så googla gärna efter fler smaksättningar! Det här receptet är baserat på ett som jag hittat i den fantastiska boken Green Kitchen Travels […]

  2. Hej! Nu har du en läsare från Gotland! Lite för sent för att ge några tips dock, hoppas att ni hade det trevligt här.
    Vilken härlig blogg! Ska bläddra bakåt nu. Hittade den i jakt på vegetariska recept. Har bokmärkt den nu så jag återkommer!
    Trevlig sommar!

    1. Nämen, vad trevligt! Vi hade några fantastiska dagar på Gotland och vi längtar redan tillbaka, så jag får väl fiska tips hos dig inför nästa resa 😉 Kul att du gillar bloggen, hoppas du hittar några guldkorn! Ha det gott!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: