Så använder du dina blåbär

blåbär superbär dietistbloggDet sägs bli ett bra blåbärsår i år – och under min senaste tur till skogen var lyckan total när risen var fullproppade med mattblåa små bär. Våra bär här uppe i den ljusa norden är extra hälsosamma – eftersom det är ljust under stora delar av dygnet så sägs de små bären bilda extra mycket antioxidanter som skydd. Blåbären i skogen utanför ditt fönster är inte bara mer klimatsmarta än de amerikanska blåbären som finns färska i butik året om, de innehåller också mycket mer näring, framförallt antioxidanter.

Att blåbär är hälsosamt är knappast någon nyhet. Att äta bär bidrar till att nå rekommendationen om minst 500 g frukt och grönt per dag – visst är det gott att variera frukten med lite smak- och färgstarka bär?. Framförallt är blåbär rika på antioxidanter och kostfibrer men bidrar också med små mängder B- och C-vitamin och järn.

Passa på nu när det är ett bra blåbärsår och fyll frysen – till skillnad från många trendiga och ofta dyra hälsoprodukter som finns i affärerna året om, så är blåbären gratis att plocka tack vare allemansrätten. Det är inte nödvändigt att sockra bären innan du fryser in dem – de håller lika bra ändå.

blåbär

Blåbär kan du använda i både frukostar, bakverk och även i matlagning.

Så kan du använda blåbär:

 • Smoothie med blåbär och banan är en klassiker som är lätt att älska. Vilken är din favorit att kombinera med blåbär?
 • Keso med blåbär och nötter är ett näringsrikt mellanmålstips.
 • Blåbär med mjölk, yoghurt eller fil. Om du använder vegetabiliska alternativ till mjölk gör du gott i att välja en variant som är berikad med kalcium, D- och B-vitaminer
 • Blåbär går också bra att torka. För dig som inte har en egen torkmaskin funkar det också bra att torka bären på en plåt i ugnen med låg temperatur. Torkade blåbär kan sedan sedan tillsättas i allt från müsli och snackmix till hembakat bröd.
 • Byt ut sylten emot färska bär. Pannkakor med sylt och grädde är gott, men för den som vill ha en matigare variant finns många tricks. Tillsätt ett extra ägg, byt ut allt eller delar av vetemjölet emot havremjöl, quinoamjöl, grahamsmjöl osv. (Här finns ett recept med quinoa och havre.)  Servera såklart med härliga blåbär, skivad banan och keso som du kryddat med vanilj. Du kan även byta ut ca 1 dl av vätskan i pannkakssmeten emot 1 dl blåbär och sedan mixa smeten slät.
 • För gourmet-matlagaren så sägs blåbär vara gott att kombinera med viltkött. Ingenting jag själv provat – har du?
 • Testa att baka bagels med blåbär – garanterat en fullträff på lördagsfrukosten.
 • Blåbärskaka med vetedeg är en kär gammal klassiker som väcker barndomsminnen hos mig. Hos oss var det tradition att baka den härliga kakan efter en tur till skogen. Baka en vetedeg, kavla ut på plåt. Strö över massor av blåbär och strö över lite strösocker. Grädda och njut.

Hur gillar ni läsare att äta era blåbär?

wpid-wp-1439385632109.jpeg

2 svar till ”Så använder du dina blåbär”

 1. Lisbeth Nordström profilbild
  Lisbeth Nordström

  Blåbär skapar behov. Jag plockar minst 60 liter/år, jag tinar 2 dl varje morgon och äter dem med yoghurt och myssli/havreflingor,inget socker behövs.

  1. Härligt! Det sätter verkligen guldkant på frukosten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: