Vardagen är här igen för många, och goda råd är dyra när det gäller snabba, lättlagade middagar som får vardagen att gå ihop.
Här är en av mina vardagsfavoriter – otroligt lättlagat och med massor av smak. Det fina med den här rätten är att både laxen och broccolin tar åt sig den goda smaken – bra för den som tycker att broccoli smakar tråkigt. På bilden ovan har jag testat att tillaga laxen i folie men oftast gör jag den i en ugnsform vilket är det bästa och mest miljövänliga sättet.
Förutom att lax är gott så är det också en fantastisk källa till D-vitamin. En portion ger ungefär dubbla genomsnittsbehovet av D-vitamin för en dag. Eftersom D-vitamin lagras i kroppen behöver man inte få i sig hela sitt behov varje dag, utan man kan se det över t ex en veckas tid. Äter man fet fisk någon gång i veckan så ger det ett mycket värdefullt bidrag till det genomsnittliga intaget.
(På tal om kokos så kan ni läsa en artikel i senaste numret av magasinet Topphälsa där jag bidragit med lite matnyttigt vad gäller kokosens näringsvärde och användningsområde.)
Ugnsbakad lax med currypaste och kokosmjölk
500 g lax
300 g broccoli (färsk eller tinad)
1 burk (400 ml) kokosmjölk
2 msk thai currypaste, grön eller röd
Flingsalt, ca 1 tsk eller efter smak
Tillbehör: ris, potatis, sallad – allt efter eget tycke.
- Värm ugnen till 200 grader.
- Lägg laxfilé i en ugnsform. Tryck ned broccolin emellan eller runtomkring laxfilén beroende på om du har en hel bit eller portionsfiléer.
- Vispa ihop kokosmjölk och currypasta och häll över lax och broccoli. Strö över flingsalt.
- Tillaga i ugnen ca 15-20 minuter på 200 grader.
Energi- och näringsinnehåll per portion (exklusive tillbehör)
Energi: 523 kcal
Protein: 29 g
Kolhydrater: 11 g
Fett: 40
Hej.
Bra med nya och enkla recept, som lagar sig själva. Perfekt en vardageftermiddag när man samtidigt med matlagning ska förhindra världskrig i något barnrum. Kul också med något som sätter smak på broccolin. Jag tänkte testa att ha i blomkål också…
Har du något råd angående lax? Vildfångad, överfull med gifter eller odlad som varken är bra för klimatet, miljön eller mig själv (ur ett inflammatoriskt perspektiv)? Eller är jag överdrivet pessimistisk?
Hej!
Det där med fisk är klurigt, vi har vridit och vänt på det under den kurs jag läser på Karolinska just nu, ur både hälsoperspektivet, hållbarhet, etik osv och det man kan säga kort är att
– man bör kolla in WWFs Fiskguide så att man väljer ett mer hållbart alternativ (här finns länk till den)
– Helst ska man variera sitt intag av de godkända fisksorterna.
– Man kan även kolla efter olika typer av märkning såsom MSC och KRAV. Sedan kan man kolla vidare på förpackningen om hur fisken är fiskad om man är extra nogrann.
Sedan beror det ju på vem man är – barn och fertila kvinnor bör vara mer noggranna med att undvika miljögifter än andra, även om alla bör försöka undvika det. Livsmedelsverket har en del info om det (All fisk är inte nyttig – SLV
Själv känner jag mig just nu väldigt kluven om huruvida det är etiskt rätt att äta fisk, eftersom jag läst på om hur fiskindustrin funkar och vilket lidande det kan innebära för fiskar – de skyddas inte av samma lagar om andra djur.
Jag hoppas att mitt svar gav dig något! Ber också om ursäkt för att det dröjde, men jag visste att vi skulle kolla djupare i det här under kursen och tänkte att det var bästa att vänta tills dess 🙂