Lättlagad lax med currypasta och kokosmjölk

lax med currypaste och kokosmjölk

Vardagen är här igen för många, och goda råd är dyra när det gäller snabba, lättlagade middagar som får vardagen att gå ihop.

Här är en av mina vardagsfavoriter – otroligt lättlagat och med massor av smak. Det fina med den här rätten är att både laxen och broccolin tar åt sig den goda smaken – bra för den som tycker att broccoli smakar tråkigt. På bilden ovan har jag testat att tillaga laxen i folie men oftast gör jag den i en ugnsform vilket är det bästa och mest miljövänliga sättet.

Förutom att lax är gott så är det också en fantastisk källa till D-vitamin. En portion ger ungefär dubbla genomsnittsbehovet av D-vitamin för en dag. Eftersom D-vitamin lagras i kroppen behöver man inte få i sig hela sitt behov varje dag, utan man kan  se det över t ex en veckas tid. Äter man fet fisk någon gång i veckan så ger det ett mycket värdefullt bidrag till det genomsnittliga intaget.

(På tal om kokos så kan ni läsa en artikel i senaste numret av magasinet Topphälsa där jag bidragit med lite matnyttigt vad gäller kokosens näringsvärde och användningsområde.)

lax med currypaste och kokosmjölk

Ugnsbakad lax med currypaste och kokosmjölk

500 g lax
300 g broccoli (färsk eller tinad)
1 burk  (400 ml) kokosmjölk
2 msk thai currypaste, grön eller röd
Flingsalt, ca 1 tsk eller efter smak

Tillbehör:  ris, potatis, sallad – allt efter eget tycke.

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Lägg laxfilé i en ugnsform. Tryck ned broccolin emellan eller runtomkring laxfilén beroende på om du har en hel bit eller portionsfiléer.
  3. Vispa ihop kokosmjölk och currypasta och häll över lax och broccoli. Strö över flingsalt.
  4. Tillaga i ugnen ca 15-20 minuter på 200 grader.

laxfiléer

Energi- och näringsinnehåll per portion (exklusive tillbehör)
Energi: 523 kcal
Protein: 29 g
Kolhydrater: 11 g
Fett: 40