Ugnsrostade grönsaker

image

Ugnsrostade grönsaker smaksatta med lite olja och kryddor är enkelt att göra i större mängder och sedan ha som ett trevligt tillbehör till veckans måltider.

Jag gjorde en ordentlig sats och hade i veckans matlådor tillsammans med lax och quinoa,  där de rostade grönsakerna alltså fick spela solo huvudroll på grönsaksfronten,  men det kan också vara trevligt att även servera någon rå grönsak vid sidan av för att få till en trevlig kontrast i måltiden.  Lite buffékänsla, eller hur?  Vill man försöka få i sig lite mer grönsaker och rotfrukter så kan det funka bra att ha flera olika sorter,  det blir liksom ännu godare då.

Det finns två sätt som båda är bra och goda varianter: antingen rostar man grönsakerna mjuka i ugnen utan olja eller smaktillsättning,  och dressar dem sedan direkt när de kommer ut ur ugnen. Fördelen är att man då inte behöver utsätta fina oljor för värme. Även sötare dressingar med t ex honung tycker jag är goda att tillsätta efter rostningen.

Den andra varianten är att blanda i olja och/eller smör samt kryddor och salt innan man sätter in grönsaker i ugnen.

I övrigt är det enkelt.

Värm ugnen till 200 grader.  Skölj, ansa och skär grönsaker och/eller rotfrukter i bitar och sprid ut på en långpanna.  Dressa eventuellt med matfett och kryddor,  och rosta i ugnen ca 25 minuter.

Hur lång tid grönsaker behöver i ugnen beror på sort och hur stora bitarna är – och såklart så kan man själv bestämma hur mjuka man vill ha grönsaker.  Det kan vara trevligt att ha kvar lite stuns!

Om du blandar grönsaker och rotfrukter kan det vara en god idé att skära rotfrukterna ganska tunt så att de blir färdiga samtidigt som grönsakerna.

image

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: