Paprika en av de mest besprutade grödorna

paprikor odla egen paprika ekologisk paprika

För ganska precis ett år sedan skördade jag dessa fantastiska skapelser från vårt växthus. (Som numera är till till salu tillsammans med resten av vår bördiga gård och vårt fina hus) Ekologiskt odlade paprikor i massor av olika färger, storlekar och former. Långt ifrån de importerade likformiga paprikor man hittar i vanliga mataffärer som så väl beskrivs som ”trafikljus” – röd, gul, grön. Sällan något däremellan. Jag minns hur lyxigt det kändes att gå ut i växthuset när jag skulle laga middag, skörda några paprikor och chili och laga Halloumipasta. Snacka om närodlat och färskt.

Paprika är en av de grönsaker som besprutas mest, därför kan de gärna få vara en av de grönsaker man väljer att köpa ekologisk av, om man vill prioritera och bara välja några.

Kom dock ihåg – för hälsans skull är det, såvitt vi vet idag, bättre att äta konventionella (alltså ”vanliga” icke-ekologiska) grönsaker än inga grönsaker alls. Har man en matbudget som inte hållet för att köpa allt ekologiskt gör man alltså rätt i att ändå fortsätta äta grönsaker!

Men visst är det härligt med egenodlat ekologiskt, när varje paprika får en egen personlighet?

På tal om mångfald: jag spenderar ju dagarna med att studera nutrition i en internationell klass på Karolinska Institutet i Stockholm nuförtiden. Mina klasskamrater har sitt ursprung från många olika delar av världen – Syrien, Cypern, Saudiarabien, Bangladesh, Österrike, Iran, Sverige, Tyskland m.m. Dessutom har alla olika grundutbildningar, alltså olika inriktningar på sin kandidatexamen. Varenda dag slås jag av den rikedom som mångfald innebär. Diskussionerna både i och utanför klassrummet blir så rika på innehåll och vi får se på saker från olika perspektiv hela tiden eftersom alla har olika erfarenheter och upplevelser att dela med sig av. Värme, nyfikenhet och respekt genomsyrar diskussionerna. Man får utmana sina förutfattade meningar, vrida och vända och se på saker från olika vinklar. Det är så lärorikt, så berikande. I dessa tider när främlingsfientligheten och en av dess rötter, nämligen rädslan för det okända, ökar, så önskar att de som är rädda för det okända, som är rädda för vad ett mångkulturellt samhälle innebär, fick uppleva det jag får uppleva på dagarna. Mångfald är en gåva om vi öppnar våra hjärtan. Jag är tacksam för att jag får uppleva allt det här. Och jag är tacksam för mångfald, både när det gäller grönsaker och människor.

ekologisk paprika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: