Mellanmål: müslibars med smak av äppelpaj

müslibars, gör egna bars som mellanmål, nyttiga mellanmål

Att kombinera studier och familjeliv och dessutom få tid till att ta hand om sin hälsa på olika sätt (läs:sova, träna, äta, skratta) kräver lite planering,  och lite smarta knep, såsom lättlagade mellanmål som är praktiska att ta med i väskan. När man tar studielån så är det ju dessutom extra välkommet med hemlagat, eftersom det är betydligt billigare än att köpa färdig mat.

Summan av kardemumman? Jag har trixat ihop goda, lättlagade bars som man lätt som en pannkaksplätt fixar ihop på söndagen, förvarar i kyl eller frys och sedan bara plockar med sig i väskan på morgonen. Näringsrika? Såklart! Goda? Påminner om äppelpaj. För dig som är glutenintolerant är det enkelt att göra dem glutenfria genom att använda ”ren” havre.

muslibars mellanmål dietist

Müslibars med smak av äppelpaj

(ca 10 st) Koncentrerad äppeljuice och kanel ger dessa bars en smak av äppelpaj. Som vanligt så går det att variera receptet efter smak, tycke, och innehåll i ditt skafferi. Byt t ex ut lite av solrosfröna emot pumpafrön, eller byt ut några dadlar emot torkade blåbär. Eller varför inte förstärka känslan av äppelpaj med lite torkade äppelbitar?

5 dl havregryn
2 dl grovhackad mandel
1 dl solrosfrön
6 st hackade torkade dadlar
1 tsk kanel
1 krm vaniljpulver
1,5 dl koncentrerad äppeljuice av bra kvalitet
1 ägg

  1. Värm ugnen till 200 grader och klä en plåt med bakplåtspapper alternativt smörj den med olja.
  2. Blanda havregryn, hackade nötter, solrosfrön, hackade dadlar, kanel och vaniljpulver i en skål och rör om.
  3. Tillsätt den koncentrerade äppeljuicen samt ägg och rör om så att hela blandningen blir fuktig.
  4. Forma smeten till bars och lägg på plåten. De ska vara ca 1,5 cm höga.
  5. Grädda barsen i ugnen ca 25 minuter tills de börjat få färg. Tag ut, låt svalna, svep eventuellt in i gladpack eller annan förpackning och förvara i kyl eller frys (de håller längre om du har dem i frysen. Ta ut dagen innan och lägg i kylskåp så tinar de, eller värm försiktigt i mikron – smakar som varm äppelpaj!

wpid-img_20150906_123909.jpgEnergi- och näringsinnehåll per bar (beräknat på att du gör 10 bars)
Energi: 250 kcal
Protein: 7,1 g
Fett: 11,7 g
Kolhydrater: 27,3 g
Fibrer: 3,6 g

Dessa bars är även rika på flertalet vitaminer och mineraler, i synnerhet tokoferol, tiamin, riboflavin, fosfor, järn, magnesium, zink.