Övernattsgröt med lucuma, mandelsmör och banan

overnight oatsHär är en bild från en tidig morgon i Östersund, strax innan jag flyttade ned till Stockholm för att plugga. En promenad längs Frösöns strand och så en stunds energiuppladdning i form av en burk med kall gröt – eller kylskåpsgröt, övernattsgröt, overnight oats, kärt barn har många namn. Samma gröt mumsade jag just i mig i det stora lunchrummet utanför Karolinska universitetsbiblioteket. Lika underbart gott, krämigt och mättande idag som då.

Jag gillar att starta min dag med något positivt, något som ger mig energi både i kroppen och i huvudet. Det kan vara en god frukost, en promenad, att cykla till skolan som jag gjorde imorse, eller att stiga upp extra tidigt för att hinna med ett skönt träningspass innan jobbet/skolan. Att stiga upp tidigt på morgonen för att hinna med ett litet träningspass känns inte så kul just när klockan ringer, men så fort jag sätter foten utanför dörren och känner den svala morgonluften så tackar jag mig själv innerligt för att jag orkade ta mig upp ur sängen.

Visst tar det sin lilla tid i anspråk att motionera och göra i ordning hälsosam mat, men i slutänden så ger det mer energi än det tar. Man blir gladare, friskare, piggare, orkar mer och blir mer effektiv om man tar sig tid att röra på sig och äta bra mat.

Vilka rutiner passar just dig och din livssituation? Var inte rädd för att prova dig fram med olika upplägg och se vad som verkligen fungerar i praktiken. Vilket upplägg som just du mår bra av i kropp och själ.

Tillbaka till den här fantastiska gröten som jag skrev om. Den här gröten har blivit min favoritfrukost och jag har ätit den otaliga gånger sedan jag provade första gången. Kall gröt i en burk är otroligt praktiskt att ta med sig om man har lite tid på morgonen och vill äta sin frukost efter morgonpromenaden, när man kommit till jobbet eller skolan, osv. Den här frukosten innehåller också en bra balans mellan de olika näringsämnena. Vill du ha mer protein kan ett kokt ägg vara ett bra komplement. Idag kombinerade jag till exempel gröten med en smörgås av grovt rågsurdegsbröd med hög halt fullkorn med skivat kokt ägg på. Nu är jag mätt och glad, vilket jag vet kommer behövas eftersom vi håller på att arbeta oss igenom en otroligt komplicerad artikel för ett seminarium i skolan.

Förutom att övernattsgröt är väldigt praktiskt så finns det också stora näringsmässiga fördelar. I fullkornsprodukter, som tex havregryn, finns fytinsyra som är växtens sätt att lagra fosfor, vilket behövs för växtens ämnesomsättning. Fytinsyra gör det tyvärr svårare för kroppen att ta upp vissa mineraler. Genom att blötlägga havregrynen på det här sättet bryter man ned fytinsyran vilket gör det lättare för kroppen att ta upp mineraler, bland annat järn. (Samma sak som händer när du bakar med surdeg eller långsam jäsning).

Övernattsgröt med lucuma och banan

Lucuma är ett pulver av en torkad sydamerikansk frukt som ger en trevlig sötma. Den här smaksättningen är min favorit, men det finns tusen sätt att göra sån här gröt på, så googla gärna efter fler smaksättningar! Det här receptet är baserat på ett som jag hittat i den fantastiska boken Green Kitchen Travels

(Lucuma kan du beställa här)

1,5 dl havregryn (”ren” havre om du är glutenintolerant)
1 msk chiafrön
2 dl valfri mjölk (t ex komjölk, mandeldryck, havredryck)
1 msk mandelsmör (kan uteslutas)
1 nypa vaniljpulver
2 tsk lucumapulver
1/2 mosad banan

  • Blanda havregryn och chiafrön med valfri krydda/bärpulver i en burk. Häll över mjölk och rör runt så att allt blandas väl. Rör även med skeden mot botten av burken då det lätt bildas klumpar av chiafrön.
  • Mosa bananen och rör ned den tillsammans med eventuellt nötsmör. Om du vill, lägg på frysta eller färska bär, lägg på lock och låt stå över natten i kylskåp.

wpid-img_20150630_115143.jpg
Ungefärligt energi- och näringsinnehåll per portion (beräknat på en variant med mellanmjölk, jordnötssmör, banan, chia och havregryn):
Energi: 450 kcal
Protein:18 g (17E %)
Fett:17 g (32 E%)
Kolhydrater: 53 g (51 E%)

INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONS/AFFILIATELÄNK

Ett svar till ”Övernattsgröt med lucuma, mandelsmör och banan”

  1. […] kan du hitta fler recept här hos: Back to her roots som visar flera olika smakkombinationer, hos Dietist Annica finns också en version. Hos BBC food finns en annan variant med banan och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: