Rött och processat kött, cancerrisk och praktiska tips

dietist recept blogg näringsberäknade recept mustig korvsoppa med linser

Just nu sprids det skrämselrubriker som säger att korv och bacon är lika cancerframkallande som rökning och asbest. Låter det för läskigt för att vara sant? Det är det också. Det är tröttsamt att se hur vissa medier vrider och vänder på saker och skrämmer upp människor för att få läsare, samtidigt som det är bra att kost och hälsa hamnar på tapeten. Det finns nämligen en hel del forskning som pekar på att vi bör minska vår konsumtion av kött av olika anledningar.  Därför har WHO nu dragit en slutsats av forskning som pågått under lång tid och klassificerat processat kött som cancerframkallande för människor. Att chorizon du ser i soppan på bilden ovan skulle kunna likställas cigaretter när det kommer till den cancerframkallande effekten är dock en överdrift.

En stor missuppfattning som sprids i det här sammanhanget – eller ett av medias enligt mig ganska omoraliska trick för att locka fler läsare – är att risken för att utveckla cancer skulle öka lika mycket när man äter processat kött som när man röker, eftersom de båda är i ”grupp 1”. Det WHO ( World Health Organization) menar med att de har hamnat i samma grupp innebär i det här fallet att man har en stark bevisning för att det finns ett samband mellan vissa cancertyper och hög konsumtion av processat kött. Bevisningen är lika stark som för sambandet mellan rökning och cancer – det betyder dock inte att riskerna är lika stora.

Något som kan vara bra att komma ihåg när man läser den här typen av uttalanden är att en 18 % ökning av risk för att få en sjukdom inte innebär att risken ökar från t ex 2 % – 20 %., utan det är en relativ riskökning det handlar om. Om risken att få tjocktarmscancer från början är 0.68 % och sedan skulle öka med 18 % så innebär det i en relativ riskökning att risken istället hamnar på 0,8 % .

Det stämmer alltså att WHO har klassificerat processat kött som cancerframkallade hos människor. Processat kött innefattar kött som t ex har saltats, lagrats, fermenterats, rökts eller processats för att öka smaken eller hållbarheten. Exempel på sådana livsmedel är skinka, korv av olika slag, torkad eller konserverat kött. WHO’s experter drog slutsatsen att för varje 50 g processat kött som man åt dagligen så ökade risken för tjocktarmscancer med 18 %. Man har också sett samband, dock ett något svagare samband än för processat kött( i det här fallet grupp 2A), mellan konsumtionen av rött kött och vissa typer av cancer. Rött kött innefattar nötkött, griskött, lamm, får, hästkött, getkött.

Enligt mig är det här som sagt inte direkt någon nyhet. Det har länge varit känt att vi bör minska vår konsumtion av rött kött och processat kött och istället öka vår konsumtion av frukt och grönsaker för att hålla oss vid god hälsa. Däremot verkar bevisningen för detta bli allt starkare.

Så hur ska man äta då? Måste man undvika korv och rött kött för att framtid nu? Nej, såklart inte. Däremot kan man försöka hålla sin konsumtion av processat kött och rött kött låg, och gärna välja nyckelhålsmärkta eller kanske lokalproducerade produkter där man använd en mindre mängd tillsatser. Att äta mer vegetariskt gynnar de allra flesta och du kan med fördel lägga någon eller några extra vegetariska rätter i veckan.

morotsbiffar med fetaost och basilika köttfri måndag vegetariska biffar

Praktiska tips och råd

Här kommer några praktiska tips till dig som vill minska din konsumtion av rött kött och processat kött. Det finns också bättre val att göra när du väl äter kött.

  • Välj annat pålägg än kött på mackan. Det är ju faktiskt inte bara till huvudrätt som vi äter kött och charkprodukter. Mycket av det processade kött vi äter är ju faktiskt smörgåspålägg. Byt ut skinkan och salamin emot till exempel ost (gärna fetthalt <18 %), kokt ägg med örtsalt, bön- eller kikärtsröra, grönärtshummus, morotsröra, avokado och hackad rödlök. Mjukost och skivad frukt är en oväntad höjdare.
  • Gör ditt eget köttpålägg. Gillar du skinka och kött men vill minska intaget av just processat kött så testa att göra eget köttpålägg. Tillaga en stek i ugnen, skiva tunt och frys in i lagom stora portioner att ta fram då och då. Googla t ex fram ett recept på klassisk tjälknöl. Får du tag på ekologiskt kött utan tillsats av nitrit så är det bingo! Älgjägarfamilj? Gör smörgåspålägg av rullen!
  • Dryga ut köttet med vegetabilier! Köttfärs är en populär och mångsidig produkt. Dryga ut köttfärsen med röda eller gröna kokta linser, riven morot, krossade tomater, lök, eller andra grönsaker. Då blir maten både billigare, godare, mer klimatsmart och hälsosammare.
  • Välj ekologiskt i affären eller köp direkt från jägaren eller bonden. På så vis kan du som sagt ovan få tag på kött med färre tillsatser som misstänkts vara inblandade i att skapa ohälsa.
  • Ät mer fisk och vegetariskt. Det här är det viktigaste rådet för de flesta äter för lite av både fisk och grönsaker. Våga testa på nya rätter i de här kategorierna. Kanske kan lunchen få vara vegetarisk medan middagen får fortsätta innehålla kött? Fredagsmyset med tacos kan uppgraderas till kycklingtacos, fisktacos eller baseras på soja- eller quornfärs istället för nötkött.
  • Testa vegetarisk på restaurang. Upplev hur kulinariskt gott det kan vara att äta vegetarisk när det är riktigt vällagat.
  • Eller varför inte botanisera bland de vegetariska varianterna av biffar och bullar som du kan hitta i frysdisken. Flera av dem är riktigt goda och kan vara ett bra alternativ när det står helfabrikat på menyn.
  • Stek inte köttet svart. När vi tillagar kött i mycket höga temperaturer och kanske till och med bränner eller grillar köttet svart, så sker vissa kemiska reaktioner mellan ämnena i maten och cancerframkallande ämnen bildas. Glöm inte att starta köksfläkten när du steker bacon.

dhal med gröna linser vegan vegetariskt

Källor:
WHO
WHO twitterkonto

Ett svar till ”Rött och processat kött, cancerrisk och praktiska tips”

  1. […] Hur man än vrider och vänder på alla siffror så kommer man till samma slutsats: det bästa sättet att minska utsläppen av växthusgaser och minska miljöpåverkan från vår kost är att minska vår konsumtion av kött och allra störst miljöpåverkan har faktiskt rött kött – till exempel den populära nötfärsen som många använder sig av när det äntligen är dags för tacokväll. Eller till de älskade köttbullarna. Och köttfärssåsen. Klassiker som ofta dyker upp på bordet i våra svenska stugor. Att producera rött kött kräver enorma resurser jämfört med att producera vegetabilier. Som ofta är fallet så går dock miljö och hälsa hand i hand. Att minska sitt intag av rött kött kan även bidra till en bättre hälsa. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: