Recension : Jamies Supermat

https://i0.wp.com/media.bonnierforlagen.se/bokbilder/b/9789174245325.jpg

Jamies supermat – recept för en piggare och friskare vardag

Författare: Jamie Oliver
Förlag: Bonnier Fakta
Antal sidor: 312
Kategori och innehåll: Hälsosam mat, recept, vegetariskt, fisk, mellanmål


När det nya året nalkas börjar är det många som känner sig motiverade att börja ett hälsosammare liv. Tyvärr vänder sig många till dieter som till en början kanske ger resultat men i längden tyvärr sällan leder till en hållbar livsstilsförändring. Att leva hälsosamt behöver inte handla om att gå på diet, däremot handlar det om att göra bra val i vardagen. Den här recensionen handlar om en kokbok som konsekvent innehåller just sådana – bra val.

Jamie Oliver fortsätter att vara min hjälte. Vartenda av de recept jag testat från hans tidigare kokböcker har resulterat i den bästa restaurangmat, och när ”Middag på 15 minuter” kom och även inkluderade näringsberäkningar och en början till en större hälsomedvetenhet så ökade min beundran för den tidigare så kallade ”Nakna Kocken”. I hans senaste kokbok har han tagit ännu ett steg genom att med inspiration från kunniga inom området kost och hälsa och från världens olika hörn utveckla en receptsamling utöver det vanliga.

Jamie beskriver i sin senaste bok ”Jamies Supermat” hur han lagt ned själ och hjärta i att skapa en bok ”där varje recept är ett bra val.” Grattis Jamie, du har lyckats! Den här boken innehåller faktiskt genomgående sunda, balanserade, hälsosamma recept – och, här kommer det viktigaste – utan att på något sätt vara extrem eller pekpinnestinn. Inte nog med det, den väcker inspiration i köket med varierade recept för både frukost, lunch, middag och mellanmål.

På frukostfronten hittar du bland annat allergivänligt proteinbröd med inte mindre än 15 frestande och nytänkande förslag på pålägg (mumsar i skrivande stund på en rågmacka med yoghurt, banan och kanel) , bars, äggiga muffins, müsli och supergröt. Är du hemma och äter lunch kanske det blir fisktacos eller pumpasoppa med flatbröd fyllda med kikärtssallad, och är du på språng så har Jamie lösningen även där i form av olika burksallader. När det lider mot middagstid kan du låta dig inspireras av alla roliga fiskrecept eller härlig blomkål i ugn med ananas, chili och currydressing. Här finns också ett recept på fläsk med äppelsås och glaserade morötter som tycks flirta lite med vår svenska matkultur.

Som avslutning finns också en del trevliga energibollar, förslag på snacks och småplock. Jamie har ett bra tänk kring råvaror och köttkonsumtion och det återspeglas i recepten i boken. I slutet finns några faktakapitel som också innehåller en del bra tips. Här finns också ett par sidor om alkoholkonsumtion med en uppmaning till måttlighet. Att prata eller skriva om alkohol är inte lätt och jag kan personligen tycka att även de råd om måttlighet som ges är lite för högt räknade. Man bör komma ihåg att det finns en del kulturella skillnader i både mat- och dryckeskonsumtion som ofta tydligt kan ses när man köper böcker som är översatta från ett annat språk och från en annan kultur. Detta är just nackdelen med den här kokboken – de råvaror som används är inte lika vanliga i den svenska matkulturen som i författarens matkultur. Lösningen är att antingen låta sig inspireras till att använda nya råvaror, eller, om du är någorlunda ”hemma” i köket, anpassa recepten något efter egna preferenser.

Omslagets utformning lämnar en del att önska. Jag hade hellre sett en välkomponerad matbild än ett porträtt av författaren. Eftersom Jamie själv beskriver boken som väldigt personlig kan jag dock förstå det valet. Fotografierna inuti boken, tagna av Jamie själv, får väl godkänt om än inte högsta betyg.

Jag kan varm rekommendera den här kokboken till dig som vill ha bombsäkra tips på hälsosamma måltider. Eller för dig som vill se ett exempel på hur en balanserad kost fri från nutidens diethets kan se ut. Jamie Oliver har aldrig gjort mig besviken vad gäller smak, och med ett integrerat väl genomfört hälsokoncept får den här kokboken högsta betyg.

popupImageBook

Fotografier: Copyright Jamie Ohttps://dietistannicadotcom1.wordpress.com/wp-admin/post.php?post=5014&action=editliver Ltd

Här finns boken att köpa på adlibris

Här finns den på bokus

och här finns den på cdon.com

Tack till Bonnier fakta för recensionsexemplaret!

Ett svar till ”Recension : Jamies Supermat”

  1. […] det här receptet) Torsdag: Indisk blomkål med kikärtor och hembakade pitabröd (en favorit från Jamie Olivers Supermat) Fredag: Fredagar brukar lämnas öppna för ”vad man är sugen på”. Vi får besök av […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: