Årskrönika 2015 del 1

Vid Fårö fyr i Juni
Vid Fårö fyr i Juni

2015. Vilket häftigt år. Både professionellt och personligt. Jag kan konstatera att jag och min familj ännu ett år har följt våra hjärtan, tagit djärva beslut, vågat en massa saker, tackat nej och tackat ja. Fått stöd av vår fantastiska familj för att kunna genomföra stora förändringar – såsom att sälja huset i Jämtland och flytta ned till Stockholm.

Yrkesmässigt har det varit ett spännande och stimulerande år,  även fast jag var mammaledig den första halvan av 2015. Vid sidan av att vara med min son, ta långa och många promenader, så har jag medverkat en hel del i media, fått massor av spännande chanser och erbjudande varav vissa jag tackat ja till och andra jag tvingats avböja. Den månad jag hann jobba mellan mammaledighet och studiestart var stressig och fartfylld och jag kunde gå hem och känna att mina insatser skulle göra nytta för patienterna på Östersunds sjukhus. Att sedan släppa allt och äntligen börja studera min masterexamen i nutrition, ja det är väl den bästa utvecklingen jag kunnat drömma om även om det inte är helt okomplicerat att göra en sån förändring.

Bloggen har haft 92623 visningar i år.  Det är en ökning med över 60 000 visningar sedan förra året, vilket känns riktigt kul. Jag har ju tyvärr inte kunnat lägga så mycket tid på bloggen som jag hade velat men det känns kul att många äldre inlägg fortsätter att läsas och spridas. De inlägg som lästes mest var dessa fem:

För att behålla en balans i livet tror jag det är viktigt att kunna säga både ja och nej. När hjärtat säger att det är dags att hoppa så gäller det att ha modet att göra det, och lika viktigt är det att våga säga nej till saker som inte riktigt passar en.

Säga ja och nej. I det lilla och i det stora. Det bästa jag sagt JA till i år är nog utbildningsplatsen på masterprogrammet i nutrition. I och med att jag sa JA till det så fick jag dock säga NEJ till att tillsammans med en rutinerad fotograf ta över skapandet av receptbilagan i tidningen Må bra. Att göra den bilagan har varit en dröm som jag aldrig trodde skulle bli sann, att då ens få erbjudandet var en otrolig stor ära. Jag önskar jag hade kunnat klona mig och göra det också.

Jag har gjort en gedigen årskrönika med några bitar av det bästa från i år. Det blev så mycket att det nog får bli två inlägg. Har du också gjort en årskrönika på din blogg så länka gärna i kommentarsfältet!

Januari

Året började starkt. I Januari föreläste jag på Hallstaberget i Sollefteå på eventet Toppendag (vilket jag också kommer att göra kommande januari 2016, för tredje året i rad!).

Annica Långvall dietist föreläser på toppendag hallstaberget

Toppendag på Hallstaberget i början på 2015. Jag föreläste om mat som påverkar humöret och måendet på ett bra sätt – min variant av comfort food. Foto: Frida Linnér, som förövrigt anordnar eventet.

Jag var också med i bland annat 100 % Östersund i detta reportage. Jösses vad Viggo var liten! 2015 och i synnerhet våren har varit en period då jag medverkat i en hel del intervjuer och reportage, vilket jag som dietist hoppas är ett tecken på att media fått upp ögonen för dietisters spetskompetens vad gäller kost och hälsa. Igår hörde förresten Aftonbladet TV av sig och ville göra en inspelning. Eftersom jag fortfarande befinner mig i Rossön var det inte praktiskt möjligt för mig att ställa upp – så TV karriären får vänta till 2016.

Radiokärriären tog dock fart i Januari (skämt åsido…). Efter att jag lyssnat på mig själv som pratade om sötsug i Knyckare i P3 förstår jag varför folk alltid kommenterar min breda norrländska dialekt…. För den som vill lyssna så kommer jag in efter ca 33 minuter här (klicka på länken).

Annica Långvall och Viggo i 100 % östersund
Från 100% Östersund i Januari. En trevlig intervju mellan fyra ögon om att göra positiva förändringar av kärlek till sig själv.

Februari

Mitt recept på Hälsosam kladdkaka med avokado och dadlar har legat som första träff på hälsosam kladdkaka på google nästan hela året, vilket är stort. Jag lade ned en hel del jobb och hade riktigt kul när jag fotade bilderna så det var riktigt kul!

Ett stort modemagasin tyckte också om receptet och lade upp det på sin hemsida – tyvärr helt utan tillstånd, vilket slutade i att de fick ta bort receptet från sin hemsida. Många tror att man kan använda bloggares material hur man vill, men oavsett om dina verk är publicerade i en tryckt tidning, bok eller på en blogg så ligger det mycket jobb bakom och det är bloggaren som äger sitt material. Vi som bloggar lägger både tid och kreativitet bakom våra bloggar, och många av oss har dessutom investerat i dyr utrusning för att kunna skapa bra material. Att andra då fritt använder ens material till sin egen verksamhet är såklart inte så kul. Däremot så älskar vi bloggare samarbeten – när båda parter är med på noterna!

Jag vill lyfta fram Better bloggers som är sveriges första yrkesnätverk för bloggare. De jobbar för att skapa yrkesmässiga standards för bloggbraschen och gör dessutom en grym podcast. Är du bloggare, bli medlem!

nyttig kladdkaka med dadlar avokado bär 2

Mars

I Mars satt jag på ett renskinn ute vid husknuten med en kopp kaffe, njöt av vårsolens värme och recenserade min första kokbok. Vilken otrolig dag det var! Viggo tog en av sina längre tupplurer och jag kunde sitta ostört och förundras över Lemkes vackra bok. Att börja recensera kokböcker har varit väldigt trevligt och utvecklande. Tack till alla förlag som skickat recensionsexemplar när jag önskat! Kolla gärna in sidan med recensioner, eller tipsa om en bok du vill att jag ska kolla in!

Under våren åt jag också helt mjölkfri kost eftersom Viggo reagerade på mjölkprotein. Det var en utmaning för mig som konsumerar en del del mjölkprodukter, men det ledde till en hel del ny kunskap och nya kompisar på butikernas hyllor. En riktig livräddare var ”fusk-mozzarellan” från Astrid och Aporna som gjorde att jag kunde njuta av en god pizza då och då (vem vill vara utan det?).

IMG_2925

Min busunge

IMG_3212

Mjölkfri pizza med sojaost

IMG_3562
Mjölkfria smoothies var ett vanligt inslag

IMG_3588
En solig vårdag i mars recenserade jag Lisa på landet

IMG_3582

April

I April lagades det en hel del god mat.

IMG_3738 baba ganoush quinoabiffar

IMG_4101

IMG_4139 IMG_4074

Maj

I Maj testade jag att baka med bönor och resultatet blev saftiga, glutenfria muffins. Har du inte testat så gör det! Viggo assisterade vid fotograferingen.

IMG_5569

IMG_5365
Under mammaledigheten gjorde jag ofta spännande och goda frukostar som ofta fastnade på foto.

Juni

I Juni åkte jag (som enda pressrepresentant från Sverige, hur gick det till?) till Polen för att bevaka lanserandet av en kampanj för att öka intaget av bär. Vi åt bär så vi blev röda om läpparna och kämpade för att hänga med i simultantolkningen under presskonferens och informationsföreläsningar. Är det någon av er som sett kampanjen Powerfruits?

Vi fick åka runt på odlingar och höra om allt från maskiner som används till alternativa bekämpningsmetoder såsom falkar! Jag träffade ett par andra stora bloggare från Finland också, The good morning samt rutinerade Blonditiina

amerikanska blåbär highbush blueberries powerfruits

IMG_8390

IMG_8383

bloggare polen mingellunch på bärkongress powerfruits i polen

IMG_7627 middag afrodyta business och spa polen bärkonferens powerfruits

IMG_8333 IMG_8280

lunch grekisk sallad klänning redo för middag

jordgubba på hotellrummet

Så såg den första halvan av året ut alltså. En hel del roliga grejer men också massor, massor av bebismys. Någonstans där på våren var jag nog med i Veckorevyn också, men tyvärr har jag ingen bild från det. Jag är också stolt av att vara medlem i Livskicks bloggnätverk. Har du inte kollat in Livskick än så gör det!

Det bästa med 2015 var ändå Viggo. Att få se honom gå från en liten, liten bebis till en biltokig busunge som är superduktig på att äta, prata och sjunga. Vilken otrolig kärlek. Meningen med livet.

Annica och Viggo högklint gotland

Jag och Viggo på Gotland i Juni. Foto Micke Sundelin

Publicerat av

Dietistannica

Leg.dietist och doktorand i Måltidskunskap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.