Hitta rätt i matkasse-djungeln

Det här inlägget är sponsrat av matkasse.se

Nu har väl vardagen med jobb, skola, hämtningar från dagis och olika aktiviteter på kvällarna dragit igång för de flesta. Efter att ha haft en lugn och skön period utan vardagens rutiner känns det kanske lite chockartat att börja lägga det berömda livspusslet igen. Någon som känner igen sig i att man står där framför kylskåpet kvart över fyra och undrar varför man inte tänkt på att handla hem någon smidig mat att laga?

Planering ger lyxig mat för liten peng

Ni som följt bloggen en längre tid vet att jag jobbat en hel del med menyplanering, dels på sjukhus men också för ett privat företag där jag utvecklade närings- och kostnadsberäknade veckomenyer som sedan levererades till kunden med en inköpslista. En smidig lösning där du själv handlade varorna – vilket innebär fördelen att du själv väljer om du vill ha ekologiskt, laktosfritt, glutenfritt, närodlat etc.

Under vissa perioder är jag duktig på att själv planera matsedlar för min familj, medan jag under andra perioder bara handlar hem det som jag tycker är bra råvaror, och så freestylar jag ihop mat av det. Jag har märkt att när man planerar en matsedel så kan man äta väldigt ”lyxig” mat till samma kostnad, eller faktiskt mindre, än när man freestylar. När man planerar sina inköp noga blir det nämligen i princip inga varor över när veckan är slut – inga varor som står och blir dåliga, man får ett tomt kylskåp som är lätt att städa ur och hålla fräscht, och sedan får man fylla på med nya, fräscha och frestande varor igen. En planerad matsedel för hela veckan innebär också ofta att man går till affären mer sällan vilket leder till färre impulsköp.

Efter att ha bott ett tag i Stockholm och sett trafiken här, och framförallt sedan jag själv fick barn, så har jag också börjat förstå fördelarna med att kunna beställa hem mat direkt till dörren, antingen efter sin egen planerade matsedel, eller som en färdig matkasse.

Fördelar med en färdig matkasse

För dig som inte känner att du har tid, inspiration eller kunskap för att sätta ihop en bra matsedel finns det ju numera en hel del färdiga matkassar att välja mellan – både vegetariska, för stora familjer eller små, för små familjer, laktosfritt eller glutenfritt. Många matkassar är också utvecklade i samarbete med dietister eller nutritionister och därmed får du också en kasse som innehåller hälsosam och balanserad mat.

Man ska komma ihåg när man tänker på priset på en matkasse att du faktiskt köper tjänsten att någon har funderat, planerat, testlagat, tänkt om igen, kanske fotograferat, näringsberäknat maten på menyn. Du köper inte bara mat – du köper någons kunskap. Om du själv hör till kategorin som inte vill lägga tid på de där grejerna själv, så kan en matkasse vara något för dig.

Hittar du en matkasse som passar dina behov så finns det flera fördelar med att köpa en sådan tjänst. Du sparar in den tid du annars skulle ha lagt på att planera, köra till mataffären, handla varorna, packa in i bilen (stanna på en parkering för att din bebis behöver amma… någon som känner igen sig i den stressen?). Om du dessutom minskar antalet resor till affären på det här sättet så har du gjort miljön en stor tjänst. Matkassebilen levererar många matkassar medan din bils utsläpp bara levererar mat till ditt hushåll.

Matkasse.se

För dig som är sugen på att testa en matkasse men inte riktigt vet vilken du ska välja, eller vilka som levererar till just ditt postnummer, så vill jag tipsa om Matkasse.se där du enkelt klickar i vilken typ av matkasse du vill ha (glutenfritt, laktosfritt, barnvänligt etc) samt ditt postnummer. Du får sedan upp en lista på de matkassar som passar dina önskemål. En mycket smidig tjänst för dig som vill hitta rätt i matkassedjungeln alltså.

Klickar jag till exempel i vegetariskt, laktosfritt, barnvänligt och skriver in mitt nuvarande postnummer så kommer Linas matkasse upp (en dietistkollega, tjoho!). Jag kan sedan klicka mig vidare in på deras hemsida för att beställa matkassen.

Gå gärna in och testa själv på Matkasse.se och berätta sedan vad du tycker! Är det förresten någon av er läsare som testat på någon matkasse?

melanzane

Inlägget presenteras i samarbete med Matkasse.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: