Är quorn ett bra alternativ till kött?

vegetariska tacos

Hur ska vi äta så att vi både bevarar miljön, förbättrar djurens välfärd, bibehåller artrikedom och biologisk mångfald i vår natur och får i oss den näring vi behöver via god och hälsosam mat? Det går kanske inte att designa en perfekt diet men det går att göra många väl avvägda val. I det här inlägget tittar jag närmare på produkten Quorn. Är det ett bra alternativ till kött för den som vill göra en insats för miljö och djurens välfärd – och äta gott?

Just nu läser jag en kurs som handlar om precis det – hur kombinerar vi hälsa och miljö? Vad ska vi egentligen välja för varor i affären om vi vill att djur och miljö ska må så bra som möjligt?

Hur man än vrider och vänder på alla siffror så kommer man till samma slutsats: det bästa sättet att minska utsläppen av växthusgaser och minska miljöpåverkan från vår kost är att minska vår konsumtion av kött och allra störst miljöpåverkan har faktiskt rött kött – till exempel den populära nötfärsen som många använder sig av när det äntligen är dags för tacokväll. Eller till de älskade köttbullarna. Och köttfärssåsen. Klassiker som ofta dyker upp på bordet i våra svenska stugor. Att producera rött kött kräver enorma resurser jämfört med att producera vegetabilier. Som ofta är fallet så går dock miljö och hälsa hand i hand. Att minska sitt intag av rött kött kan även bidra till en bättre hälsa.

quorntacofeast

För att göra tacokvällen eller köttfärssåsen betydligt mer miljövänlig och hälsosam kan man helt eller delvis byta ut nötfärsen mot ett vegetarisk alternativ, såsom linser, bönor, sojafärs, eller quornfärs. Ett av de mest miljövänliga och djurvänliga alternativet vore att byta ut färsen emot ekologiska bönor eller linser. Linser och andra baljväxter skiljer sig dock mycket ifrån kött i konsistens, utseende och smak, och därför är det intressant att kolla på olika ”köttsubstitut”, alltså vegetariska proteinkällor som är tillverkade för att likna kött på olika vis. Quorn är alltså en sådan produkt.

Smaktest

Förra veckan fick jag som ni vet ett pressutskick med ett tacokit från quorn. Massor av goda tillbehör och recept som jag följde till punkt och pricka. Vi var fyra vuxna kring bordet – både köttälskare och mer vegetariskt lagda som jag själv – och vi var alla överens om att det var jättegott. Jag har även testat quorns produkter i andra recept och sammanhang, och jag tycker att smaken är helt okej. Inga problem där alltså! Tacomiddagen med alla de goda tillbehören som gjordes från scratch var en av de godaste ever, faktiskt.

Men hur bra är egentligen Quorn ur perspektivet miljö, djurhållning och artrikedom?

Jag utgår från WWFs Köttguide när jag jämför de olika proteinkällorna och kan konstatera att Quorn är ett bra alternativ för miljön jämfört  med många av de nötköttsråvaror som finns på marknaden. Att byta ut sin nötfärs emot quornfärs då och då är ett miljösmart alternativ, särskilt om du brukar köpa vanlig nötfärs utan KRAV eller eko-märkning. Quorn får dock inte högsta betyg varken när det gäller djurhållning eller biologisk mångfald. Nu går jag in lite mer i detalj på det:

tillbehör till tacos

Innehållet i Quorn färs:

Mykoprotein (svampprotein) (95 %), rehydrerad äggvita från frigående höns, naturligt karamelliserat socker, konsistensmedel: kalciumklorid, kalciumacetat; rostat kornmaltextrakt.

Som vi kan se så innehåller quorn till 95 % svampprotein men också en liten del äggvita från frigående höns. Det är alltså en så kallad ovo-vegetarisk produkt. Just de 5 % av äggvita som quorn innehåller drar ned betyget när det gäller påverkan på djurens välfärd, eftersom de använder ägg från frigående höns i England. Hade de istället använt sig av ekologiska svenska ägg hade de fått ett bättre betyg på den fronten eftersom svenska djur från ekologiska besättningar faktiskt har det riktigt bra i jämförelse med andra länder. Engelska hönor får ofta sydamerikansk soja som foder, och även detta faktum drar ned betyget eftersom det kan påverka den biologiska mångfalden negativt.

Det krävs dock inte så stor markyta för att producera quorn, vilket gör att vi minskar trycket på de åkrar vi har att odla på. Det här kan låta väldigt abstrakt men för att vi ska kunna rädda klimatet och hela vår jord är det viktigt att vi hushåller med alla resurser – de är inte oändliga.

Quorn får gult ljus när det gäller energianvändning eftersom det går åt en del energi för att tillverka produkten. Storbritannien, som är platsen för tillverkningen, använder en del gel fossila bränslen vilket är negativt ur miljösynpunkt.

Summering:
Quorn är inte en perfekt produkt ur miljösynpunkt men står sig ändå bra som alternativ till t ex  nötkött. Idén är god och skulle kunna förbättras om de såg över sina råvaror och produktionsmetoder. Vi får hålla tummarna för det! Att byta ut sin nötfärs emot quorn någon gång då och då kan dock få positiva effekter på klimatet om du brukar köpa lite billigare nötfärs. Smakmässigt fungerar produkterna bra, särskilt i lite kryddigare sammanhang. Köttsubstitut som quorn är framförallt en bra variation i kosten för vegetarianer, och kan funka bra för dig som inte är så förtjust i att äta bönor, linser och liknande men ändå vill minska din köttkonsumtion.

För dig som tycker det här låter intressant – eller kanske lite för invecklat – gå GÄRNA in på Köttguiden och jämför och fundera nästa gång du vill köpa kött eller ett köttsubstitut. Dina val gör skillnad för vår planet. För dig som jobbar med mat, som dietist eller kostrådgivare är Köttguiden ett obligatorium.