Näringspackade Snickerkakor (gluten- och mjölkfria)

hälsosamma nyttiga snickerkakor mjölkfria glutenfria med dadlarAtt baka är kul. Även med vetemjöl, vitt socker, ägg och alla de där vanliga ingredienserna som man körde ned vispen i när man var liten. Men att baka hälsosamt är nog roligare, tycker jag. När jag skapar någonting som är en hybrid av ett hälsosamt, energirikt mellanmål och en efterrätt eller kaka, så känns det extra bra och extra gott. Såna bakverk får större plats i kosten än traditionella bakverk – nyttofika är ju faktiskt egentligen förfinade mellanmål, och passar inte riktigt in i kategorin utrymmesmat. De kan fortfarande innehålla en hel del energi och sockerarter, men vad gör det när vi också får fibrer, proteiner, vitaminer och mineraler, goda fetter och kolhydrater – och mättnad – på köpet? Jag kan ibland uppleva att många är onödigt rädda för kalorier, utan att skilja på varifrån de kommer. Vi behöver energi, och vi behöver få det från olika typer av mat. Allt med måtta, ni vet, så blire’ bra.

Till de här mastiga jordnötskakorna använde jag ett lättsaltat jordnötssmör med lite ”crunch” i. Om du använder ett osaltat smör eller ett smör som innehåller tillsatt olja så kan du behöva minska mängden vatten och tillsätta en liten nypa salt. Jag brukar få frågan om vilka dadlar man kan använda, och jag brukar köpa icas I love eco eftersom de är lagom mjuka och söta i min smak, men jag är rätt så säker på att man får ett tillräckligt likvärdigt resultat oavsett sort.

Jordnötter är den nöt (eller egentligen baljväxt) som innehåller mest protein av alla nötter, vilket är perfekt om man vill åt en bra vegetarisk proteinkälla.

snickerskaka

Hälsosammare näringspackade snickerkakor

2 dl jordnötssmör (jag använde ett crunchy)
1 dl kokosflingor
1 dl urkärnade torkade dadlar
2-3 msk vatten
1 dl cashewnötter (naturella)
2 krm vaniljpulver
Mörk (mjölkfri) choklad till topping, ca 80 g
ev. lite hackade jordnötter till topping (valfritt)

  1. Mixa jordnötssmör, kokosflingor, dadlar och vatten till en krämig smet.
  2. Tillsätt cashewnötter och mixa ytterligare. Mixa inte helt slätt utan låt det vara lite ”crunch kvar”.
  3. Bred ut smeten på en skärbräda, bricka eller liknande och forma den till en fyrkantig kaka, ca 1-1,5 cm hög. Låt den gärna sätta sig i kylen ca 1/2.
  4. Smält choklad över vattenbad. Ringla över och bred ut chokladen över kakan. Ställ tillbaka i kylen och låt stelna. Sedan är det bara att skära upp, njuta och förvara i kylen i en sluten låda.

nyttiga hälsosamma snickerkakor med dadlar small

nyttiga snickerkakor dadlar

 

3 svar till ”Näringspackade Snickerkakor (gluten- och mjölkfria)”

  1. Dom ser jättegoda ut! Jag tänkte baka såna till mitt kalas imorgon, men hur många ”portioner” är en sats? 🙂

    1. Hej! Ja de är mumsiga, vad roligt att du vill testa! Det beror ju förstås på hur många bitar du skär av kakan, vilket i sin tur kanske beror på hur månaga sorters kakor du bjuder på, men jag kan tänka mig att det är lämpligt att skära den i ca 16-20 bitar, då blir det lite som ”småkakor”. Hoppas du gillar dem!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: