På vår meny vecka 11

vegansk pasta bolognese
Jag har länge strävat efter att äta mer vegetariskt men efter kursen jag just läste som bland annat behandlade matens påverkan på miljö och även djurens väl, så kändes det ännu viktigare att äta göra våra matvanor mer miljömässigt hållbara. Jag fick med mig min kära sambo på spåret och numera är de flesta rätter vi äter är hemma vegetariska. Då och då lägger vi in någon hållbart fiskad firre och ekologiskt kött eller vilt. För att få till en både spännande, god, näringsriktig och varierad meny här hemma har jag blivit mer noggrann med att planera matsedel för veckans vardagar. Jag kollar igenom alla fantastiska kokböcker jag har recenserat, kikar på bloggar och tar inspiration från olika håll (brukar också hålla ögonen öppna på vegomatsedel.se/) och sedan försöker jag skriva upp vilka maträtter som funkar bra här hemma. Har redan hittat flera nya favoriter.

img_20160220_133337.jpg

Jag föreställer mig att ni som läser skulle tycka det var kul att hänga med och få lite hållbar grön inspiration så jag ska försöka skriva lite mer om vår meny här hemma, och så småningom så kommer jag såklart fylla på bloggen med massor av gröna recept.

Den här veckan ser vår planering ut såhär:
Måndag lunch: Vegansk pasta bolognese med rött vin
Måndag: Kikärtsgryta från Kerala med ris
Tisdag: Torskrygg med nöttäcke  serverat med potatis från Rossön. Från Sally Voltaires fina kokbok som jag recenserade här
Onsdag: Quesadillas med paprika (en variant av det här receptet)
Torsdag: Indisk blomkål med kikärtor och hembakade pitabröd (en favorit från Jamie Olivers Supermat)
Fredag: Fredagar brukar lämnas öppna för ”vad man är sugen på”. Vi får besök av mamma & co så kanske blir det en god surdegspizza med vitkålssallad.

Lunchlådorna består av rester.

Att planera en perfekt matsedel kan ta sin lilla tid men även om man inte får till det exakt som man önskar (som den här veckan när det blir kikärtor två gånger!) så är det ofta bättre att ha en hyffsad plan än ingen alls – eller vad säger ni andra småbarnsföräldrar?

img_20160209_120401.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: