Enkel overnight oats (och sanningen om chiafrön)

kylskåtsgröt med banan och chia

När jag kommer ut ur mina smoothieperioder så är det den här frukosten som jag är sugen på. Det är nästan på gränsen till att jag vill kalla det cravings. Det här är ju en enkel frukost som man kan förbereda några burkar av åt gången, vilket jag ibland gör. Ibland när jag då har några burkar ståendes i kylen så blir jag sugen på att äta flera stycken om dagen, så goda tycker jag faktiskt att de är. Fräscht, krämigt, mättande.

Jag har testat några olika varianter men när jag inte har så mycket hemma i skåpen så är det det här enkla receptet jag använder.

Enkel Overnight oats med banan

1 port. Jag brukar göra mina overnight oats i gamla glasburkar från t ex jordnötssmör, då kan man enkelt ta med dem om man får bråttom – och så ser det såklart lite stylish ut. Gröten kan göras flera dagar i förväg och sparas i kylen.

1,5 dl havregryn
1 msk chiafrön
1/2 tsk vaniljsocker eller 1 krm vaniljpulver
2 dl mellanmjölk
1/2 mosad banan

  • Blanda havregryn, chiafrön och vanilj i en burk. Häll på mjölk och mosa sedan ned bananen. Rör om, ställ in i kylen över natten.

kylskåpsgröt 2

Hela chiafrön tas inte upp av kroppen

Så hur mycket energi och näring innehåller då en sån här? Jag har tagit med en näringsberäkning av en portion nedan. I den har jag dock inte räknat med chiafröna. Varför? Detta superduperfrö, med ett rykte om sig att förbättra hälsan på tusen olika sätt – lever det inte upp till färväntningarna?

När det gäller chiafrön så är det en del av sanningen som ofta undanhålls – eller ignoreras i artiklar som säger emot sig själva.  Det stämmer nämligen att chiafrön har ett väldigt bra näringsvärde, men något som ofta inte nämns är att hela chiafrön, precis som hela linfrön, passerar genom tarmen utan att brytas ned – vilket innebär att vi faktiskt inte tar upp näringen i de frön som vi inte bryter ned. Beroende på hur väl vi tuggar maten så tas endast en begränsad del av näringen upp i kroppen. Att beräkna hur mycket skulle betyda att man först behöver ha något slags snitt på hur väl folk tuggar sin chiagröt eller chiapudding, vilket såklart är en mycket svårknäckt nöt. Det känns dock rimligt att gissa att en väldigt stor del av fröna hamnar nere i magen utan att ha tuggats tillräckligt väl för att tarmen sedan ska kunna bryta ned dem och ta åt sig näringen.

Även om chiafrön i teorin alltså är rena näringsbomber så får det mest troligt en väldigt liten betydelse när man äter dem hela. (om någon nutritionist har siffror på det här så är det välkommet!).

Vill man tillgodogöra sig de fina fetter och proteiner som finns i chiafrön så kan man mala dem till ett mjöl innan man använder dem. Det kan man göra i en bra mixer, eller i en elektrisk kaffekvarn. Det är bra att vara medveten om att smaken blir mer framträdande och man får en annan konsistens såklart. Är man vegan kan det vara värt ett försök eftersom det innebär ännu en vegetabilisk källa till omega 3. Ju fler livsmedel man utesluter ur sin kost, desto mer spelar detaljerna roll.

Hela chiafrön är framförallt trevliga och goda att äta i mitt tycke, och så har de också en gelbildande förmåga som hjälper till att hålla magen i form.

Näringsinnehåll per portion (utan chiafrön alltså)
Energi:338 kcal
Protein: 14,3 g
Fett: 6,9 g
Kolhydrater: 51,2 g
Fibrer: 6,1 g

3 svar till ”Enkel overnight oats (och sanningen om chiafrön)”

  1. […] del går sönder, men de flesta sväljer vi faktiskt hela (vilket också är anledningen till att vi inte tar upp alla näringsämnen från chiafrön och därmed inte bör räkna hela chiafrön som en god källa till protein och omega-3) […]

  2. Vad intressant! Jag tycker att dina små burkar var så söta, tack för tipset! Jag har just börjat äta chiafrön, lite efter kanske;) Men det är otroligt gott och så mättande! Intressant fakta iallafall. Kram från en annan småbarnsmamma från Norrland

    1. Hej där! Ja visst blir det fint med de små burkarna! Lite guldkant på vardagen tycker jag 🙂 kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: