Hemgjorda fiskpinnar

hemlagade fiskpinnar dietistannica dubbelpanering
Fiskpinnar med mos är ju en väldigt trevlig, klassisk vardagsrätt – särskilt när den är hemlagad. Eller kanske är det rent av ett krav att det ska handla om hemgjorda firrar och riktigt potatismos – här hemma kommer i alla fall inget pulvermos över tröskeln (har aldrig någonsin gjort och kommer aldrig att göra), men däremot har det hänt att fiskpinnar har fått följa med en från frysdisken ett par gånger sedan vi fick barn. Det tråkiga med färdiga fiskpinnar är ju såklart att mängden fisk är så försvinnande liten. Man får äta sjuttielva stycken innan man känner sig mätt.

De här rustika, fantastiska fiskpinnarna fick jag inspiration till från min mamma. Hon är inte den som tar ut svängarna i orientaliska rätter eller ställer sig och experimenterar i köket för skojs skull, men oj, vad hon kan laga mat. Jag tror aldrig min mamma har misslyckats med mat någon gång. När hon slängde ihop såna här fiskpinnar sist vi hälsade på henne så blev Viggo helt salig och åt fyra rejäla fiskpinnar i ett svep. Sedan gick han över på blomkålsmos och ärter. Och som den finsk-ättling han är så följde han vårt exempel och mumsade i sig några citronklyftor också.

Högt betyg på dessa från sonen alltså. De innehåller betydligt mer fisk än de färdiga pinnarna i frysdisken, och är faktiskt inte alls särskilt svåra att göra. Som panering används grovt rågmjöl som ger lite mer näring än vanligt ströbröd.

För att de ska få högt betyg av mig och moder jord så krävs det att råvaran är hållbart fiskad. Så när du står i frysdisken och fiskar så leta efter KRAV- eller MSC-märkt fisk. Dessa märkningar är långt ifrån en total lösning med problemen i världens hav, men är ändå en hjälp för oss konsumenter som vill göra medvetna val.

hemlagade fiskpinnar dietistannica

Mammas hemlagade fiskpinnar

ca 6-8 portioner

800 g torskfilé, typ ”fiskblock” MSC/KRAV-märkt
2 uppvispade ägg
1,5 dl vetemjöl
Joderat salt
svartpeppar
1,5 dl rågmjöl
smör och rapsolja till stekning

  • Tina fiskblocken något så att du kan skära dem. Skär fisken i lagom stora, rustika fiskpinnebitar.
  • Förbered tre olika djuptallrikar: en med lättsaltat vetemjöl och lite svartpeppar; en med uppvispat ägg; en med grovt rågmjöl.
  • Vänd fiskbitarna först i lättsaltat mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i grovt rågmjöl.Var noga med att varje lager panering täcker ordentligt för ett så bra resultat som möjligt.
  • Hetta upp smör och rapsolja i en stekpanna och stek bitarna gyllenbruna runtom på låg-medelvärme.

Till servering:
Potatis- och blomkålsmos är ett otroligt gott tillbehör tillsammans med gröna ärter. Citronklyftor som pressas över vid servering är ett måste för den som gillar citron!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: