Recension: Vego för alla av Sofia von Porat

framsida_HR
Titel:
Vego för alla – lättlagad grön mat för ett sundare liv
Utgivning: 2015
Författare: Sofia von Porat
Fotograf: Nathan Schacherer
Förlag: Tukan förlag
Antal sidor: 160
Kategori och innehåll: Vegetarisk mat, dryck, dessert, bakat, tips och tricks

Sofia Von Porats ”Vego för alla” gjorde ett något blekt första intryck på mig. Kanske är jag bortskämd av alla fantastiska fotografer, matstylister och formgivare som skapar kokböcker som snarare kan liknas vid konstverk än något annat, att jag kände en viss besvikelse över den något bleka, vardagliga visuella framtoningen hos Vego för alla. Jag bläddrar igenom boken och ser en hel del recept som får det att knorra i magen på mig – tyvärr inte av frestelse utan av känslan att jag aldrig, aldrig kommer bli mätt på det där.

Men så sätter jag mig ned och läser Sofias ord från början. Det första kapitlet innehåller en ganska enkel genomgång av olika viktiga delar av en vegetarisk kost, ur Sofias ögon, och även om det känns en gnutta platt och oinspirerande för mig som jobbar med mat, så minns jag tillbaka till den nyfikna, vetgiriga och ännu ganska okunniga tonåring jag var för ett decennium sedan, och tänker att de här förklaringarna kanske är precis vad en nybliven vegetarian behöver för at lära sig att orientera sig i sina nya matvanor utan att få näringsbrist.

Författarens nyfikenhet när det gäller att experimentera i köket lyser så sakteliga igenom och jag myser gott av den befriande frånvaron av dietsnack som allt för ofta genomsyrar skrifter som behandlar mat nu för tiden. Här snackas det tyst om undvikande, gifter, hitte-på-hälsa eller pseudovetenskapligt skitsnack. Faktamässigt får den godkänt av min granskning, med några anmärkningar här och var. Boken innehåller en hel del värdefulla tips, såsom hur man gör olika typer av äggersättningar eller färgar eget kokosströssel (tips för småbarnsföräldrar?)  Jag nickar medhållande till flera av Sofias tips om tillvägagångssätt och redskap som förenklar i köket. Tips som helt uppenbarligen kommer från erfarenheter som en människa med öppet sinne skaffat sig på sina strapatser. Prestigelöst och enkelt, med en touch av hemkunskap som jag tror att många som känner sig lite vilsna i köket kan behöva. Jag hade velat se den här boken med en vassare utformning och vackrare fotografier. Jag tror att den hade gjort bättre intryck på mig då, kanske gjort mig lite hungrig sådär som en kokbok ska.

Vego för alla är nog inte vego för precis alla enligt mig, men jag skulle nog rekommendera den här boken till dig som har – eller är – en tonåring alternativt nykomling i köket, som vill ta sina första stapplande steg in i det vegetariska köket. Eller till dig som trots många vuxna år på nacken känner dig lite ostadig på benen när det gäller vegetarisk matlagning. För dig som redan är erfaren i köket tror jag dock att det finns andra böcker som kan inspirera och ta dig till en ny nivå i köket ( Hint: Green Kitchen Travels, Sally Voltaires mat m.f. )

Stort tack till Tukan förlag för recensionsexemplar. Vill du köpa boken finns den t ex här på adlibris  och här på bokus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: