De första spirande tecknen på liv

försådd

Plötsligt har det hänt. De där fröna som jag omhuldat med jord, vattnat, pysslat med och gått och kikat på stup i ett de senaste dagarna har tagit sina första friska andetag ovanför jorden. Det hände medan jag var på skolan, för imorse syntes de inte till. Visst är det fantastiskt att ett litet, litet frö kan ge upphov till en planta som till slut kan ge oss den mest fantastiska mat på bordet, med hjälp av lite jord, sol och vatten?

Med hopp om att på något sätt få en trädgård lagom till sommaren – eller åtminstone en balkong eller liknande att odla på – så har jag satt både gurka för inläggning, squash att använda i matlagningen i överflöd, tre olika sorters tomater, kryddväxter, pumpa att skörda och ställa i den hypotetiska trädgården i höst lagom till allhelgonahelgen, och faktiskt också citron, apelsin och avokado, mest för skojs skull. Några fler fröer var det nog också som jag inte kommer på på rak arm. Jo, chili såklart!

De första små gröna skönheter som ploppat upp är pumpa, squash och gurka. Viggo har fick såklart också välja bland fröpåsarna, lägga nävar av jord i en burk, hälla ut och stoppa tillbaka x antal gånger, för att sedan till slut med lite hjälp av mig stoppa ned fröna i sin alldeles egna odlingskruka. Han valde tigerrandiga tomater.

Om jag får det där hypotetiska trädgårdslandet i sommar kommer jag också så massor av gröna blad, kanske ärtväxter och rädisor. Ni kan väl hålla tummarna för att jag får tillgång till jordmån i sommar?

frön gror
För er som aldrig smakat en hemodlad grönsak direkt från plantan eller trädgårdslandet kan jag tala om att det inte går att jämföra med de jämförelsevis smaklösa grönsaker vi köper i affär. Smakerna är i en helt annan dimension. Även om man inte har tillgång till ett trädgårdsland kan man ju alltid odla lite grann på fönsterbrädan eller i en kruka på balkongen. Jag tror att det är ett bra sätt för både vuxna och barn att få en ökad respekt och kärlek till maten vi äter. Är det några av er läsare som odlar? Vad är det som åker ned i jorden i år?

odla för växthus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: