Transportsträckan som ger skjuts till hjärnan

utflykt till flottsbro cykel

Varje morgon får jag min rejäla vardagsmotion genom att antingen gå eller cykla med Viggo till och från hans förskola. Den ligger i grannkommunen och även om kommunerna här ter sig pyttesmå för en som är uppvuxen i en av Sveriges största kommuner, så är det en bra bit jag får transportera mig varje morgon.

Att cykla, gå eller på annat sätt vara aktiv under sin transport till jobbet eller skolan på morgonen är positivt inte bara för hälsan utan även för prestationen i yrkeslivet. Det är faktiskt under den här sträckan som jag får några av mina bästa idéer.

Motion och rörelse är i sig bra för både kroppen och hjärnan och leder till en bättre prestation i övriga livet. Enligt hjärnforskaren Katarina Gospic som blivit intervjuad i DN här leder konditionsträning exempelvis till att vi får bättre kopplingar i pannloben i hjärnan, vilket är en trolig förklaring till att tränade personer har bättre impulskontroll, planeringsförmåga, reaktionshastighet, arbetsminne och simultanförmåga jämfört med otränade personer.

Min kreativitet och min ork och lust att ta mig an dagens uppgifter får en ordentlig skjuts när jag skjutsar Viggo på min cykel. Det är så tydligt för mig när idéerna börjar pulsera i takt med blodet i kroppen.

Jag vill alltså slå ett slag för det här med motion och träning generellt, men i synnerhet för att väva in vardagsmotion som en naturlig del av vår vardag. Det är ett tidseffektivt sätt att få in träningen för den som känner att tiden är knapp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: