Nya Köttguiden slår ett slag för minskad antibiotikaresistens

Halloumisallad med basilika och jordgubbarIdag släpps en uppdaterad version av den värdefulla Köttguiden, som är en tydlig hjälp för dig som vill äta mer miljövänligt och välja proteinkällor som är producerade på ett sätt som tar hänsyn till både klimatpåverkan, biologisk mångfald och användning av bekämpningsmedel, djurens välfärd. Nytt för i år är att antibiotikaanvändning har tillkommit som ett kriterium för om proteinkällan i fråga för rött, gult eller grönt ljus.

Antibiotikaresistens ett allvarligt hot
För dig som missat det så är antibiotikaresistens ett allvarligt och växande problem, som hotar att sopa bort en av mänskligheten viktigaste läkemedel. Att uppfinna nya antibiotikamediciner är väldigt svårt så det gäller att ta vara på effekten av de vi har. För att undvika att antibiotikaresistens utvecklas måste man vara sparsam med användningen.

En alltför frikostig antibiotikaanvändning kan leda till att bakterier blir resistenta mot fortsatt behandling och att mediciner till såväl människor som djur förlorar sin effekt.

I sjukvården blir man bättre och bättre på att spara på antibiotikan och ger inte ut det som läkemedel om det inte behövs. Enligt Världshälsoorganisationen WHO används det dock mer antibiotika till friska djur än till sjuka människor globalt.

Svenskt framför importerat
I Sverige är djuruppfödare generellt sett bra på att följa de riktlinjer och lagar som finns uppsatta och vi har dessutom striktare och bättre regler för djuruppfödning är andra länder. Vi i Sverige behöver fortsätta gå i bräschen och visa var skåpet ska stå när det gäller djurens välfärd – och såklart fortsätta utvecklas och bli bättre. Därför skrämmer det mig när vissa vill att vi ska lätta på kraven och lägga oss på EU-nivå istället, vilket vore en förlust för både djur och miljö. Att välja svenskt kött framför importerat är därför ett viktigt steg i att minska användandet av antibiotika, något som framgår ännu tydligare i årets Köttguide.

Mera vego krävs
Att bara välja rätt kött räcker dock inte i ett längre perspektiv eftersom jordens resurser helt enkelt inte räcker till för den köttkonsumtion vi har nu. Det krävs mera vegetariskt på tallrikarna ändå.

”- Vi måste minst halvera köttätandet om vi ska klara av att leva inom ramarna för vad planeten tål. En hållbar kost förutsätter att vi äter mer protein från växtriket och att de som äter kött väljer mindre men bättre kött. Vi gör en god gärning för planeten när vi väljer bort importerat kött och satsar på mer vego, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.” Läs mer här

I år har flera nya vegetariska och veganska alternativ såsom tzay och oumph! kommit med på listan vilket bidrar till en ännu mer komplett lista. Även veganska varianter av Quorn, ett vegetariskt alternativ till kött som jag tidigare kommenterat, finns med på listan som ett bra alternativ. Jag kan rekommendera er att testa dessa alternativ om ni är tveksamma till att ge upp kött, efter som flera av dem påminner om kött i smak och konsistens och blir supergoda om man kryddar upp dem.
Har ni inte kollat in köttguiden, gör det nu och bidra till en bättre värld för både människor och djur.
Klicka här för att komma till Köttguiden. Det finns såklart en Fiskguide också!
 morotsbiffar med fetaost och basilika köttfri måndag vegetariska biffar

3 svar till ”Nya Köttguiden slår ett slag för minskad antibiotikaresistens”

  1. […] När du äter kött – välj rätt kött. […]

  2. […] tal om den nya uppdateringen av Köttguiden som jag skrev om häromdagen så finns det även en app som man kan använda sig av.  Kolla in den […]

  3. Hej, ja det var verkligen superkul att träffa dig!!
    Älskar att grilla oumph! så gott 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: