Köttguiden app och vår resa mot en grönare matsedel

amerikanska blåbär highbush blueberries powerfruits

På tal om den nya uppdateringen av Köttguiden som jag skrev om häromdagen så finns det även en app som man kan använda sig av.  Kolla in den här.

Här hemma har vi lyckats riktigt bra med att få till en mer hållbar köttkonsumtion. Vår tumregel är att planera in vegetariska måltider under veckodagarna och sedan lyxa till det med kött eller fisk på helgen. Ibland planerar vi in fisk på veckan också. Och självklart kan det bli vegetariskt flera måltider på helgen också. När vi köper kött och fisk så väljer vi ekologiskt producerat kött, framförallt för att djuren har det bättre i ekologisk produktion, då de i större utsträckning får utöva sina naturliga beteenden och vara ute. Antibiotikaanvändningen är också mindre i ekologisk produktion.

Vi har fortfarande utrymme att utvecklas och bli ännu mer miljövänliga på många plan. Att bli mer miljövänlig i sitt ätande handlar inte om att gå från kött fem gånger i veckan till att bli vegan. Det handlar om att ta nästa steg med utgångspunkts från där du är, och få till en kost som är hållbar i längden, både för miljön, hälsan och rent praktiskt och ekonomiskt. Gör man för stora förändringar på en gång riskerar man att falla pladask.

För oss har det tagit ett tag att nå dit vi är idag, just att hitta ett sätt att äta som funkar för hela vår lilla familj. Vi har haft olika viljor och det har inte känts motiverat att börja laga olika maträtter parallellt här hemma – utan då har det känts som en större vinst att hitta ett sätt att äta grönare där jag får med mig hela familjen.

När jag under masterprogrammet genomgick en kurs som fokuserade just på hållbart ätande så kändes det helt enkelt som att det var dags för oss att dra vårt strå till stacken. Med korten på bordet angående matens påverkan på miljön, och hur akut situationen med klimatförändringar faktiskt är, kunde vi gemensamt här hemma enas om att vår köttkonsumtion inte var tillräckligt hållbar. Nu, efter några månader med en betydligt grönare matsedel, så har vegetariskt blivit vardag.

För att det ska fortsätta kännas gott och lustfyllt att äta så provar jag många nya recept och anstränger mig lite extra för att middagen ska bli god. För det mesta är vi glada och nöjda här hemma, men visst händer det att det blir platt fall, middagen smakar blä eller gör oss inte mätta. Då är det bara att stryka den rätten från listan och fortsätta. Vi lär oss mer och mer hela tiden om vad som funkar och inte.

Jag tänker mig att jag till sist kommer att ha byggt upp en ordentlig bank med recept som jag vet att hela familjen gillar, och då kommer det bli enkelt att planera matsedeln även de där veckorna då inspirationen tryter totalt.

Hur tänker ni hemma kring vegetariska rätter? Planerar ni in det, diskuterar det, avskyr det? Jag är nyfiken, berätta gärna!

 

vegetarisk makaronipudding med sojachorizo

Makaronipudding med sojakorv – vegetarisk variant av en välkänd klassiker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: