Mitt knep för att dricka mindre kaffe

IMG_4965”Alla har vi väl våra laster” som man brukar säga. Min är svart som synden. Jag dricker helt enkelt för mycket kaffe. Kaffe är inte ohälsosamt i sig utan tyckts tvärtemot ha en skyddande verkan mot flera sjukdomar såsom diabetes och demens, men har man en känslig mage eller problem med ångest eller stress kan kaffe spä på besvären, och då bör man se över sin konsumtion.

I perioder blir det helt enkelt mer kaffe för mig än vad magen tycker är ok. Tyvärr finns det ett tydligt samband mellan stressigare perioder i mitt liv (typ deadline på fyra rapporter+sjukt barn++hemlängtan+flytt över halva landet) och en allt ökande kaffekonsumtion för att få en extra kick när jag är trött av all stress och vill ta mig över ett berg av arbete. ( Jag har förresten skrivit en gästkrönika på Livskick.nu just om denna stress och om att hitta balansen i vardagen)

Jag vet ju vad jag behöver göra: sluta kompensera brist på återhämtning med mer kaffe. Försöka att inte dricka så mycket av denna aromatiska dryck! Problemet är bara att jag älskar kaffe, även i lugna perioder, vilket gör det svårt för mig att motivera mig att inte dricka det. Jag älskar att sätta mig med en kopp varmt kaffe och känna aromen, men det handlar nog lika mycket om själva aktiviteten i att sitta en stund med en kopp av något varmt och gott, som att dricka just kaffe.

IMG_3044

Ett bra sätt för mig att dricka mindre kaffe är att byta ut några kaffekoppar om dagen emot te. Te innehåller förresten en hel del antioxidanter som tycks ha en positiv effekt på hälsan. På så vid får jag behålla min lilla stund av lugn och värme, samtidigt som jag byter ut en ”dålig” vana mot en bättre för just mig. En liten investering jag har gjort för att motivera mig till att byta kaffet emot te är den här vackra tekoppen från serien Mon amie som jag samlar på. Den är perfekt att dricka ur och gör teststunden extra mysig.

Ibland kan sånna små saker hjälpa en att göra en förändring. Vissa köper till exempel nya fina träningskläder när de vill komma igång och träna, vilket kan göra att det känns roligare att komma igång. Det gäller att hitta de där nycklarna som kan hjälpa just dig att göra en förändring till det bättre, eller hitta en bra balans i vardagen. Dela gärna med er av era tips på hur ni löser liknande problem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: