Lättlagad somrig rabarberkaka

IMG_5705

Varje riktig trädgård har en rabarberplanta, så också vår nya trädgård på Sanatorievägen. Det verkar dessutom vara en riktigt bra sort, för den smakar milt och ljuvligt och inte så där starkt surt som den gjorde i min barndoms trädgård.

Vi har bott här i vårt eget lilla paradis nu knappt några veckor men redan hunnit njuta av den här fantastiska rabarberkakan ett par gånger på vår soliga altan. I all sin enkelhet gick den hem och fick varma vitsord både från familjen som bott här i huset före oss och från min egen familj. Jag själv lägger det här receptet till favoritsamlingen. Det här kommer jag baka många gånger till!

Vår ugn bjuder på hetta som bara en 80-talsugn kan, så gräddningstiderna har jag inte riktigt fått stenkoll på här hemma men jag gissar att ca 40 minuter är lagom för denna kaka. Kolla med en potatissticka om kakan är färdig – är stickan kladdig när du drar ut den så behöver kakan en stund till i ugnen, om den är torr är det klart!

 

IMG_5703

Lättlagad rabarberkaka

Till formen: Smör+ströbröd alternativt bakplåtspapper
2 rabarberstjälkar + ca 1 dl socker
125 g rumsvarmt smör
2,5 dl socker
3 st ekologiska ägg
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

  • Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en form eller klä den med bakplåtspapper.
  • Skala och skär rabarbern i tunna skivor, ca 3-5 mm tjocka. Lägg rabarbern i en skål tillsammans med lite socker och låt stå medan du gör smeten.
  • Rör smör och socker luftigt. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
  • Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
  • Rör ned mjölblandningen i smörblandningen.
  • Häll smeten i formen. Rör runt i rabarbern och skeda upp bitarna på kakan. Fördela dem jämnt och stick ned dem i smeten.
  • Grädda kakan i mitten av ugnen tills smeten stannat och kakan fått fin färg. Servera som den är eller tillsammans med lättvispad grädde.

IMG_5702